Hírek

A gazdák nem örülnek az enyhe télnek


Szokatlanul enyhe a tél, ami sok mezőgazdasági termelőt, kerttulajdonost aggodalommal tölt el. Apostol János, az Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft. tudományos főmunkatársa azt mondta, régen nem fordult elő ennyire meleg tél eleji időjárás.

A meggy és cseresznye nemesítésével foglalkozó szakember szerint ezzel együtt egyelőre nincs baj, mert az embrionális fejlettségű hajtások még nem mozdultak meg jelentős mértékben. A veszély azonban fennáll, mert a rügyekben ilyenkor, télen is zajlanak biológiai folyamatok, a virágkezdemények kezdenek kialakulni, és ha tovább tart a mostani enyhe idő, akkor a későbbi nagy fagyok károsíthatják a meggyet és a cseresznyét, és ez igaz a kajszira és az őszibarackra is.

Orlóci László, az ELTE Füvészkert igazgatója szerint tízévente előfordul a mostanihoz hasonló téli időjárás, ezt azok a növények sínylik meg, amelyek nagyon korán felébrednek a téli álomból. Ez a növények többségénél sajnos így van, véget érni látszik a mélynyugalmi állapotuk, így nagy mínuszokban nagyon komolyan megsérülhetnek.

Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta, a friss előrejelzések szerint a hideg, havas idő még jó darabig várat magára. Ennek az az oka, hogy Kelet- Délkelet-Európa fölött anticiklon található, amelynek pereme a Kárpát-medencét is érinti. Északnyugat-Európa felett pedig hatalmas ciklon örvénylik, és ennek áramlási rendszerében a szárazföld belseje fölé is enyhe, váltakozó nedvességtartalmú levegő érkezik. A mostani időjárási helyzet várhatóan a következő nyolc-tíz napban nem változik, a csúcshőmérséklet a hét végén, jövő hét elején elérheti a 15 fokot is – tette hozzá a meteorlógus.

Képünkön: Virágzik a védett illatos hunyor (Helleborus odorus) a Mecsekben, Pécs közelében 2013. december 29-én. A városban a déli órákban 11-13 fokot mértek.

MH/MR1 – Fotó: Sóki Tamás/MTI