Hírek

Piszkos Fred és Fülig Jimmy mindenkié


A szerzői jog a szerző halála után 70 évig védi az alkotásokat, az oltalom minden esetben december 31-éig tart – emlékeztet az Artisjus – Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleménye. A dokumentum felidézi, hogy 2013-ban azon alkotók művei mentesültek a védettség alól, akik 1943-ban hunytak el, Rejtő Jenő mellett például Bálint György író, Harsányi Zsolt író, dalszövegíró, Hegedüs Gyula író, Huber Gyula nótaszerző.

A művek ekkortól szabadon felhasználhatók, azaz a jogutódok engedélye nélkül lehet a könyveket kiadni, sokszorosítani, megfilmesíteni. “Egyvalami marad továbbra is sérthetetlen: a szerző névjoga. Ez azt jelenti, hogy továbbra sem állíthatja senki, ő írta Senki Alfonz vagy Fülig Jimmy kalandjait” – jelzi az Artisjus.

A közlemény kiemeli, hogy a nemzetközi viszonylatban Szergej Rahmanyinov a legismertebb, 1943-ban elhunyt alkotó, azonban mivel Oroszországban csak 50 évig védettek a művek, csupán az utolsó hat műve állt jogi védelem alatt december 31-éig.

Az Artisjus felidézi, hogy 2013-ban fontos változás történt a szerzői jog területén: az Európai Unióban az előadók és hangfelvétel-előállítók védelmi idejét 50 évről 70-re emelték.

MH/MTI