Makó

Másodfokon is jár a tiszteletdíj a pitvarosi képviselőknek


Még 2012-ben ki nem fizetett elmaradt képviselői tiszteletdíjához szeretne hozzájutni Léka János, Csábi Jánosné és Bertáné Kecskeméti Katalin. Álláspontjuk szerint fejenként 282 ezer 805 forinttal tartozik az önkormányzat. Az ügy azért került ide, mert fizetési meghagyásuknak ellent mondott a pitvarosi önkormányzat, erre ők beperelték Radó Tibor polgármestert.

A Makói Járásbíróság – mint arról beszámoltunk – szeptember 20-án a három volt képviselőnek adott igazat. Megítélte számukra a közel 1 millió forint járandóságukat, s a valamivel több mint 90 ezer forint perköltségre kötelezte az alperest.
Az ítélet indoklásában elhangzott: jogszabályi lehetőség volt a tiszteletdíjak kifizetésére, erről testületi határozat is született, ám a pénzt mégsem kapták meg a képviselők.

Radó Tibor polgármester az ítélet ellen fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Törvényszékre, mely nemrégiben kézbesített ítéletében jóváhagyta az első fokú ítéletet és annak indokait. Azaz az elmaradt tiszteletdíjat ki kell fizetnie a pitvarosi önkormányzatnak.

Megkérdeztük Radó Tibor polgármestert, hogy mit szól a jogerős ítélethez. Azt mondta, hogy az ő szívének ez nagyon nagy teher, ám a pitvarosi önkormányzatnak már nem akkora.

– A tavaly májusi időközé választások eredményeképp felállt testület jó döntéseinek hála nem csak a tavalyra tervezett 22 millió forintos forráshiányt küzdöttük le, de pozitívba fordul a község költségvetése – mondta. Radó Tibor hozzátette: a megítélt összeget még januárban kifizetik a volt képviselőknek.
MH