Makó

Makó 1978: hagymaműszak a Lenin Tsz-ben, Ságvári szobrot avattak, megnyílt a Maros Áruház


Még 1976 nyarán kezdték el építeni, de csak 1978 végére készült el a MÁV, a makói vasútállomással szemközti szociális épülete. A Csongrád Megyei Építőipari Vállalat dolgozói, ahogy az a korabeli megyei lapban olvasható, vállalták, hogy november 7-re (azaz a Nagy októberi Szocialista Forradalom kitörése napja) befejezik, de a rossz időjárás miatt nem sikerült. A három szintes épületben tágas éttermet, szállodai szobákat, orvosi és fogorvosi rendelőket, öltözőt és fürdőt alakítottak ki – a vasút dolgozói számára.

Jól teljesítette az évet a HÓDGÉP makói gyáregysége, mely nagy teljesítményű NBC zöldborsó cséplőgépét egész évben szállította főleg a Szovjetunióba és a Német Demokratikus Köztársaságba, illetve hazai megrendelőknek. Üröm az örömben, hogy a gépek egy része, szállítási problémák miatt nem jutott el időben a megrendelőkhöz. A gyárban egyébként naponta két borsókombájnt szereltek össze.

Filmklub indult ebben az évben a Szabadság filmszínházban. Hat régi filmet játszanak november 21-től: A vágy villamosát (Fsz: Maron Brando), A vörös kocsmát (Fsz: Fernandel), Az éjszaka szépeit (Fsz: Gerarde Philipe és Gina Lollobrigida), A diadalív árnyékábant (Fsz: Ingrid Bergman és Charles Boyer), a Hamu és gyémántot (Fsz: Zbigniew Cybulski) és Fellini Édes életét (Fsz: Marcello Mastroianni és Anita Ekberg). A felnőttek bérlete 53, míg az ifjúságé 35 forintba került.

Koszorúztak és pártházat avattak Makón. A Kommunisták Magyarországi Pártja megalakulása 60. évfordulóján a városi pártbizottság, a munkásmozgalom régi harcosai és a KISZ (Kommunista Ifjúsági Szövetség) képviseletében helyeztek el koszorúkat a Mező Imre kollégium falán lévő emléktáblánál. Egy órával később avatták fel az ÉGSZÖV dolgozói által két hónap alatt Juhász Gyula téri körzeti pártházat.

Sőt, munkásmozgalmi kiállítás is nyílt a jeles évforduló alkalmából a városi pártbizottság (épülete) földszinti termeiben. Kiállították többek közt a makói 1919-es direktórium tagjainak illetve a vöröskatonák fotóit is – Fodor László és Igaz Lajos tárlatrendezésében.

Munkában a makói közlekedésrendészet címmel jelent meg riport Zrínyi Péter tollából a megyei lapban. A rendőrök az egy hónapos ellenőrzés során azt tapasztalják, hogy gyakori a járművek hiányos vagy szabálytalan kivilágítása. A kerékpárosok pedig a legelemibb közlekedési szabályokat sem ismerik. Dobsa Lajos főtörzsőrmester és Balogh Imre őrmesterek a fotókon alkoholszondát fújatnak, útba igazítanak egy Romániába igyekvő autóst, szállítmányt és útiokmányt ellenőriznek a Maros-hídnál, s egy bácsi leszállítanak a biciklijéről, mert az egy rosszul felkötözött olajoshordóval közlekedett a csúszós úton.

Vízmű-társulás alakult Makó-Rákoson. Elnöke: Varga Ernő. Az 50 rákosi lakos közül 48-an írták alá a belépési nyilatkozatot. Az új vízmű elkészültét 1980-ra tervezték. Az ára 1,3 millió forint.


Hagymaműszakot tartottak a makói Lenin Tsz-ben. A királyhegyesi határban dolgozó rendfelszedő gépek a már a földből kiemelt hagymát szedik fel. Egy ilyen gép naponta 10 vagonnyit képet a teherautókra tenni. A gépen álló asszonyok kiszedik a hagyma közül a földrögöket, az idegen anyagokat és az osztályon aluli hagymát.


Júliusban már átadtak egy épületet az épülő Bajcsy-Zsilinszky lakótelepen, az év végén pedig újabb 42 lakásos épületet vehetne birtokba új tulajdonosaik. 31 lakást munkáscsalád kap.


Vége az aranyidőknek. Május 10-ig tartott abban az évben a törköly főzése a makói szeszfőzdében. Ezután már csak a gyümölcsökből főznek – értesít minden érintettet a Marosmenti ÁFÉSZ.


Jelentős késéssel, de még ebben az évben átadják a Szegedi és a Páva utcák sarkán épülő 30 lakásos szövetkezeti házat, a Makói Építőipari Szövetkezet kivitelezésében.

Április 4-én (hazánk felszabadulásának ünnepén) szerették volna felavatni, de csak majd két hónappal később sikerült megnyitni a Maros áruházat, Makó akkori legmodernebb üzletét.
A korabeli tudósítás szerint a hófehér épület “jól harmonizál a József Attila Könyvtár, a városi-járási pártszékház és a Lenin Tsz központjával”.


Koncz János, az MSZMP (Magyar Szocialista Munkáspárt) Csongrád megyei pártbizottság titkára avatta fel Ságvári Endre szobrát az akkori Ságvári téren, majd az ÉDOSZ Szeged néptáncegyüttes tagjai táncoltak. Hadik Anna ezen alkotása valószínűleg az egyetlen kommunistát ábrázoló köztéren maradt szobra, mely jelenlétéhez a mai makói képviselő-testület többsége oly makacsul ragaszkodik. Igaz, (legalábbis) nem (tudunk róla), hogy koszorúzzák.

Ságvári szobra ma is Gerizdes büszkesége.

MH összeállítás,a korabeli sajtó alapján