Makó

Ezer jó cselekedetből áll a SZIGNUM karácsonyfája


Szabó Anita-Makó

A SZIGNUM három esztendeje vezette be mindhárom tagozatán a Viselkedés Támogató Tanítás (ViTT) rendszerét a napi munkájába, ami Magyarországon példa nélkül álló kezdeményezés. A ViTT egy rendkívül eredményes nevelési-fegyelmezési módszer, amely a pozitív visszacsatolásokon alapszik. Alkalmazásával a pedagógus arra törekszik, hogy azt emelje ki a diák viselkedésében és munkájában, ami jó. Az iskola megfogalmazza az elvárt viselkedés szabályait, amelyeket erények és helyszínek szerint csoportosít. Ezután a nevelők kifejezetten azt figyelik, mikor tartják be a tanulók a megfogalmazott elvárásokat. Ilyenkor elismerésüket fejezik ki, és a helyes viselkedést névre szóló dicsérőcédulák osztásával jutalmazzák, melyeket a diákok osztályonként közös ládában gyűjtenek. Innen minden héten sorsolnak és a kihúzottaknak hetente apró ajándék jár; ezek közül népszerű a forró csoki fogyasztásra jogosító kártya, vagy a jóker, amivel felmentést lehet kérni egy felelés alól. 

Az iskola különleges fenyőfája a pásztorjáték dísze is volt.

A cédulákat nem csak a tanárok oszthatják, lehet kapni minden alkalmazottól, aki a napi munka során találkozik a diákokkal, mert mindenki egységesen ugyanazt az elvárás rendszert közvetíti a tanulók felé. Természetesen az iskola fegyelmi szabályai továbbra is érvényesek, csak a viselkedéshez való hozzáállás módja változott meg. Nem a büntetésen van a hangsúly, hanem az elvárt magatartás megtanításán.

– Nagyon eredményes a módszer, érezzük a pozitív hatását. Nekünk, pedagógusoknak komoly kihívást jelent az alkalmazása, mert a figyelmünk fókuszát kell megváltoztatnunk, hogy elsősorban a jót vegyük észre. Ez nem mindig könnyű, mert a helytelent, a szabálytól eltérőt mindig könnyebb meglátni. Adventben különösen fontosnak tartottuk, hogy tanárok és diákok még inkább az erényekre, a helyes és követendő példákra figyeljenek. Ezekért decemberben speciális, tagozatonként eltérő zöld színű kártyákat adtunk jutalomként, ami végül egy gyönyörű, mondhatom lélekkel teli fenyőfává állt össze ezer jó cselekedetből. Ez óriási dolog – foglalta össze a SZIGNUM karácsonyi készülődésének lényegét az intézmény igazgatója, Szűcs Péter.

Angyalok választották ki a szerencsés nyerteseket. Fotó: Majoros Márton

A makói iskola a különleges fa mellett hagyományosan pásztorjátékkal is készült az ünnepre, amelyet az intézményen kívül időseknek, betegeknek is bemutattak és így megtapasztalták, hogy önzetlenül adni és jót cselekedni valóban a legnagyszerűbb érzés.

A SZIGNUM ünnepi jókívánsága olvasóinknak.