Makó

Makón angolul szólalt meg a Mikulás, németül a Krumpli király


Szabó Anita – Makó

– Hagyomány az iskolánkban karácsony előtt a nyelvi délután szervezése. Ezen az alkalmon lehetősége van minden csoportunknak, hogy a tanult idegen nyelven előadjanak különféle produkciókat. Az a tapasztalatunk, hogy évről-évre színvonalasabbak a műsorszámok és a gyerekeknek nem jelent problémát, ha nem az anyanyelvükön kell megszólalniuk. Az emelt szintű oktatás egyik hozadéka, hogy a diákok már nem csak a szövegre koncentrálnak, hanem a színészi játékra is oda tudnak figyelni. Ehhez természetesen óriási segítség, hogy lektorok tartanak számukra rendszeresen kommunikációs foglalkozásokat. – mondta el tapasztalatait Veréb Sándorné, a SZIGNUM francia nyelvi tanára, a rendezvény egyik szervezője.

A három órás rendezvényen húsz nyelvi csoport mutatta meg idegen nyelvi tudását különféle műsorszámokban; önjelölt Mikulások mutatkoztak be és tehetségeket kerestek angol nyelven, a Krumpli király története elevenedett meg németül, La Fontaine meséit adták elő franciául. A változatos kínálatban prózai, zenés és énekes darabok váltották egymást, amelyekhez a díszletet és a jelmezeket a fellépő osztályok készítették, nyelvtanáraik segítségével.

Az ötödikesek angol nyelvű betlehemese.

 

A délután egyik különlegessége a SZIGNUM angol ovisainak fellépése volt, ahol a nagycsoportos gyerekek karácsonyi dalokkal örvendeztették meg a közönséget, illetve a legnagyobbak, a végzős gimnazisták vicces története, melyet teljes egészében a diákok írtak és rendeztek. Erre az alkalomra Martin Benson, az intézmény amerikai lektora is készült tanítványaival, egy színdarabbal.

A színészi játékra is figyeltek.

– Bár a rendezvény hagyományosan a karácsonyhoz kötődik, de nem feltétlenül csak ünnepi tartalmú műsorok elevenednek meg itt. Ami közös bennük, hogy összefogásban készültek és általánosan érvényes, nyelvektől független erkölcsi mondanivalójuk van; szeretetről, segítségadásról, önzetlenségről, odafigyelésről szólnak – összegezte a program tanulságait a szervező pedagógus.

Az idegen nyelvi délutánon mindenki győztesnek érezhette magát, hisz minden produkcióra egy-egy kategóriát alkottak, így volt leggyertyásabb, -betlehemesebb, -mesésebb díj is; de az igazi lényeg a mosoly volt, ami nyelvektől, korosztálytól függetlenül összekötött mindenkit.


 

Fotó: Majoros Márton