Makó

Februárban meghallgatja a kórház főigazgatóját a makói testület


Korom András – Makó

Meglépte a makói képviselő-testület azt, amit a helyi közéletet figyelemmel kísérő makói és környékbeli polgárok hónapok óta várnak: határozatot hoztak arról, hogy a februári rendes ülésre meghívják Kallai Árpádot, a makói és a vásárhelyi kórházak főigazgatóját, hogy első kézből tájékozódjanak a makói kórház ügyeiről, helyzetéről és az ezzel kapcsolatos fejlesztési tervekről. Különösen arra lesznek kíváncsiak, hogy miért részesül csak 800 milliós fejlesztésben a makói egészségügyi intézmény, miközben a vásárhelyi 4 milliárdot kap.
A Buzás Péter javaslatára elfogadott határozat előtt – a polgármester két ülés közti beszámolója ürügyén – ismét Vásárhely volt terítéken. Most Korsós Ágnes címzetes vásárhelyi főjegyző a makói polgármesternek írt, minden helyi postaládába eljuttatott nyílt levele adott erre ürügyet.

A levél, s a makóiak és a vásárhelyiek egymáshoz való viszonya kapcsán majd mindegyik képviselő felszólalt. A nyílt levelet elsőként említő Siket István képviselő arról beszélt, hogy már azt hitte, hogy a Makó és Vásárhely közötti viszony nyugvópontra jutott azzal, hogy a testület tagjai megállapították: a két város lakói között nincs semmiféle ellentét, a makói testület polgármesteri többségének csak “egyes vásárhelyi vezetők egyes döntéseivel” van problémájuk. A képviselő hangsúlyozta: csak azt szeretnék, hogy Vásárhely – melynek rendkívül nagy az érdekérvényesítő képessége – ne Makó rovására fejlődjék. Nem szeretnénk Vásárhely provinciája lenni! – hangsúlyozta azzal, hogy jó lenne ha a makói intézmények vezetése (utalt a kórházra és a vízműre) nem kerülne át Vásárhelyre.

Siket István képviselő hozta fel ismét Vásárhelyt, mint témát.

Molnár László képviselő is ezt erősítette meg. A kórház miatti aggodalmakra Toldi János képviselő azzal reagált, hogy a kórházi fejlesztéseket onnét nem fogják elvinni, s az ott még az integráció előtt megszűnt osztályok betegei évtizedek óta más településeken gyógyíttatják magukat. Mire Molnár László képviselő elmondta: tavaly március 27-én egy vásárhelyi sajtótájékoztatón Lázár János, Vásárhely akkori polgármestere jelentette be Kallai Árpád jelenlétében, hogy kezdeményezni fogja a makói és a vásárhelyi kórházak integrációját, Kallai Árpád vezetése alatt. Hozzátette: őt személy szerint nem érdekli, hogy ki a makói kórház főigazgatója, csak az, hogy érvényesüljenek a makóiak érdekei.

Sánta Sándor képviselő arról is szólt, hogy legutóbb neki azt mondta Lázár János államtitkár, hogy a makói kórház ügyébe nem avatkozhat bele, ugyanis, mint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, nem fog a saját választókerületében a törvények végrehajtása ellen tenni (a parlament döntött a kórházak integrációjáról – a szerk.), és nem fogja a már végrehajtott törvényeket áthágni.
Sánta Sándor éppen ezért azt ajánlotta, hogy a testület ne kígyót-békát dobálva hadakozzon, hanem szakszerűen próbáljon a kórház ügyében fellépni. Hozzátette azonban, hogy szerinte a makói kórház vezetésének is jobban oda kellene figyelnie a makói és a környékbeli betegekre.

Buzás Péter polgármester a vita végén azt javasolta, hogy a februári testületi ülésre hívják meg Kallai Árpád főigazgatót, hogy első kézből tájékoztassa a testületet a makói kórház fejlesztéséről, arról, hogy miért szűnt meg a dr. Diószilágyi Sámuel név, illetve milyen szempontok alapján oszlanak meg a fejlesztési pénzek úgy, hogy míg a vásárhelyi kórház 4 milliárdot, addig a makói csak 800 milliót kap.
A testület a javaslatot ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta


Karácsonyi köszöntő


Színes, jelmezes műsorral köszöntötték a Bartók iskola 4.z.osztályos diákjai a képviselő-testület tagjait és az ülésen jelenlévő érdeklődőket még az év utolsó rendes ülése kezdetekor. Majd Buzás Péter polgármester mondta el karácsonyi gondolatait. A város első embere ez alkalommal gratulált a nemrégiben Presztízs-díjat kapott Tóth Istvánnak, a Váll-Ker Kft. ügyvezetőjének az elért sikerért.

Képeink a karácsonyi műsorról: