Makó

Mágoriné év végi mérlege


– Hogyan látja idei parlamenti munkáját? – kérdeztük Makó parlamenti képviselőjétől.

– Szavazatommal támogattam mindazokat az egész országot érintő törvényjavaslatokat, melyek könnyebbé tették a választókörzetemben élők életét, illetve az itt lévő önkormányzatok helyzetét is. Így tavaly támogattam az 5000 főnél kisebb települések teljes adósságának, míg az idén az ennél nagyobbak, köztük Makó teljes adósságának kormányzati átvállalását. Emellett támogattam a rezsicsökkentést, a családi adókedvezmény rendszer átalakítását a gyerekes családok érdekében, a gyed-extra bevezetését. Ezekre vagyok a legbüszkébb is – mondta Mágori Józsefné.

– Mi tett a makói térségért az elmúlt négy esztendőben?

– Ami nagyon szerettem volna, azaz a hagymafeldolgozó építését, talán a következő ciklusban valósulhat meg. A Makó észak-nyugati elkerülőút azonban benne van a tervekben, s az építése hamarosan sorra kerül. Az M43-as autópálya építésének folytatása is zajlik Makótól az országhatárig. A makói utak felújítása 1,2 milliárd forintért már zajlik, az ivóvíz javító program is. A makói járáshoz tartozó összesen 57 ezer hektárnyi területet érintő belvízcsatorna-hálózat felújításában, kitakarításában is volt szerepem. És reménykedem abban, hogy a 2014-2020-as fejlesztések közül az öntözött területek fejlesztése során a makói térség is sorra kerül. De konszolidáltuk az összes önkormányzat költségvetését, mely során ezek korábban nagyon sok kiegészítő támogatást kaptak, hogy finanszírozni tudják a működésüket. Ez ügyben is közben jártam és segítettem, hogy megnyerjék az önkormányzati pályázatokat. Annak az önkormányzatnak, mely megkeresett, s támogatást kért tőlem, mindnek segítettem. A makói önkormányzat 5 milliárd 44 milliós adósság elengedésében is részem volt. Ennek háromnegyed része a fürdőberuházás hiteléből és annak kamataiból származik.
Előbb – a parlament fogyasztóvédelmi bizottság tagjaként – a bankokkal kapcsolatos törvénykezés előkészítésében, illetve a külföldi, gyönge minőségű áruk kiszűrésében volt dolgom. Utóbb – a mezőgazdasági bizottság tagjaként – pedig nekem is szerepem volt a földtörvény előkészítésében, mely biztosítja, hogy magyar kis- és középvállalkozóknál maradjon a termő föld 80 százaléka.
 

– A Fidesz egyéni képviselőjelöltje a makói-vásárhelyi választókerületben Lázár János. Mi fog csinálni, ha már nem lesz parlamenti képviselő?

– Az majd a ciklus végén eldől – válaszolta Mágori Józsefné.

MH