Hírek

Hungarikum lehet a makói fokhagyma


Lezsák Sándor A szántóföldi kertészeti kultúrák jövője című – Mágori Józsefné országgyűlési képviselő és a Csanád és Térsége Gazdakör által szervezett – konferencián elmondta: a Hungarikum Bizottság következő ülése január végén lesz, és azon a makói fokhagyma bekerülhet a magyar értéktárba, majd ezt követően, a hungarikumok sorába. A politikus kiemelte: nagyon fontos, hogy külföldön újra megjelenjen a kiváló minőségű makói fokhagyma. Ebben a kereskedőházak mellett, szerep jut a külképviseleteknek is, ahol szintén népszerűsíthetnék a magyar fűszert.

Lezsák Sándor gratulált a dél-alföldi városnak, hogy termálvizét gyógyvízzé minősítették. „Meggyőződésem szerint varázslatos jövő előtt áll Makó!” – tette hozzá.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az agrárium aktuális kérdéseiről szólva, hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni az ország GMO-mentességét. Kiemelte, hogy a piaci áraki alakulásában nem elég, ha központi ellenőrzések vannak, szükség van az őstermelői réteg összefogására is, a szabályok tökéletes betartására, hogy a viszonteladók, a „nepperek” kirekesztődjenek a nagybani értékesítési folyamatokból.

MH-MTI