Makó

Régi karácsonyok hangulata a Hagymatikumban


Szabó Anita – Makó

– Régen nagyon szép hagyomány volt, hogy az emberek a karácsonyi díszeket a természetben megtalálható anyagokból saját kezűleg és együtt készítették. Ez a szokás a hasznosságán túl egy remek közösségi program is volt, mert összehozta a családokat. Nem csak ötletes kézműves dekorációkat, de ajándékokat is alkottak gyékény, dióhéj és alma felhasználásával. Azt hiszem, mindenki tudja mire gondolok, ha azt mondom, ezeknek a tárgyaknak lelkük van. – vezetett a régi karácsonyok titkaiba Vargáné Nagyfalusi Ilona néprajzos tanító.

A fürdők templomaként is ismert makói Hagymatikum ezt a nosztalgikus hangulatot kívánta megteremteni mostani akciójával úgy, hogy az harmonizáljon az épület hagyományos értékeket képviselő belső kialakításával.


– A fa szerkezethez remekül illeszkednek a szélforgóként működő szalmacsillagok és angyalok; a büfét is fahéj és szegfűszeg illat lengi be a mézeskalácsok miatt. Figyelembe vettük, hogy a dekorációk színe és anyaga is megfeleljen az adott környezetnek; a tanuszodánál natúr csuhé díszes, a gyógyászati részlegnél horgolt fehér hópelyhes, a szauna részlegnél barna agyagfigurás ünnepi fákat helyeztünk el. Példát akartunk arra is mutatni, hogy az egyforma dekorációk nem unalmasak, hanem egységesek.  – ismertette a SZIGNUM pedagógusa az elrendezés alapgondolatát.

Karácsonyi vitrincsodák az aulában.

A fürdőt tehát ezentúl eggyel több okból is lehet látogatni. A testi felüdülés mellett lelket simogató hangulat és remek karácsonyi ötletek is várják a látogatókat Vízkereszt ünnepéig.

A szauna agyagdíszes fája.

Csuhé angyalokkal díszített karácsonyfa a tanuszoda előterében.

Fahéj és szegfűszeg illata lengi be a büfé fáját.

Horgolt anyalos karácsonyfa a gyógyászati részlegnél.

A természetben található anyagokat használták fel.

Az angyalok összehozzák a családokat.

 

Fotó: Vargáné Nagyfalusi Ilona