Makó

Az egészséges életmódról tanulnak a kórházi dolgozók


Az Egészséges Vásárhely Program 2012 júliusában pályázatot nyújtott be a TÁMOP-6.1.2/11/1 „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok – lokális színterek” című kiírásra „Egészséges Gyógyítók az Erzsébet Kórház- Rendelőintézetben” címmel. A konstrukció alapvető céljai – a Semmelweis Terv, a Népegészségügyi Program, illetve Társadalmi Megújulás Operatív Program célkitűzéseivel összhangban – a szív-érrendszeri és a daganatos megbetegedések csökkenésének a támogatása, a korai és elkerülhető halálozás életmódbeli tényezőinek javítása. A program alapvető célja továbbá az egészséget szolgáló egyéni magatartásminták és közösségi értékek elterjedésének ösztönzése, az egészségfejlesztés színterein megvalósuló közösségi programok elterjesztése és az életminőség javítása.

A program nemcsak a térségi lakosokat vonja be az egészségmegőrzéssel kapcsolatos közösségi tevékenységbe, hanem kiemelt hangsúlyt helyez a páciensekkel napi kapcsolatot tartó kórházi dolgozókra is
A 2012-ben benyújtott pályázat kezdetben az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet 490 dolgozóját érintette, a pályázat megvalósítását ugyanakkor a kórház az integráció után kiterjesztette a makói tagintézmény dolgozóira is – így most már 930 főt érint. A tervezett tevékenységek között szerepel a stressz-kezelés, a lelki egészségségre irányuló egészségfejlesztő tevékenység, az egészséges táplálkozás, valamint testmozgás és az egészségmegőrzés.

Az első kiemelt programot holnap a vásárhelyi Fekete Sas Báltermébenrendezik, melyen a két tagintézmény osztályainak dolgozóiból alakult 21 csapat és népes szurkoló tábora méri össze erejét egy, az egészséges életmóddal kapcsolatos játékos vetélkedő és táncház keretén belül. A program alapvető célja, hogy a kórházi dolgozók játékos, szórakoztató formában sajátítsák el az egészségtudatos magatartáshoz köthető ismereteket, amit magánéletükben ők maguk is követhetnek, valamint munkájuk során átadhatnak a kórházba érkező páciensek számára.