“Nyílt levél Buzás Péterhez


Tisztelt Buzás Péter Polgármester Úr!

A hetvenes évek vége óta dolgozom a közigazgatásban, lassan közel tizenöt éve vezetem Hódmezővásárhely polgármesteri hivatalát. Önnek, aki hosszú évtizedek óta politikusként és városvezetőként dolgozik a makóiakért, kevés újdonságot tudnék mondani egy önkormányzat működéséről, ahogyan nem kell bemutatnom azt sem, milyen csaták zajlanak a testületi üléseken a városért tenni akaró képviselők között. Hódmezővásárhely közgyűlése sem volt mentes a vitáktól, és remélem nem is lesz az soha, hiszen az eltérő álláspontok ütköztetése és a szabad véleménynyilvánítás a helyhatóságok demokratikus működésének biztosítéka, elengedhetetlen része. A legutóbbi makói testületi ülésen elhangzott felvetései előtt azonban nem tudok szó nélkül elmenni.
Tisztelt Polgármester Úr!
Amikor Ön Makó képviselő-testületében “egyes hódmezővásárhelyi vezetők egyes döntéseit” emlegeti a makói kórház, a víziközmű-szolgáltatás, vagy a 2. számú makói postahivatal kapcsán, minimum törvénysértéssel vádol bennünket! Ön ugyanolyan jól tudja: az önkormányzatiság egyik alappillére, hogy a helyhatóságok csak adott területen rendelkeznek felelősséggel és feladattal. Ráadásul Ön állami intézményeket említ, amelyek működését, intézményi rendszerét a törvények és nem a települési önkormányzatok határozzák meg! Jegyzőként az önkormányzat törvényes működéséért én felelek, és bátran kijelenthetem, hogy alaptalanok a felhozott vádak. De, ha mindezt még félre is tesszük egy pillanatra, kérem árulja el: Ön komolyan azt gondolja, hogy Almási István polgármester vagy Kószó Péter alpolgármester azon dolgozik nap mint nap, hogy a makói kettes számú kispostát Hódmezővásárhelyhez kapcsolják? Tudomásom szerint a vásárhelyi posta sem önállóan, hanem debreceni központtal működik!

És ha már itt tartunk, kérem, árulja el: amikor néhány nappal ezelőtt politikai síkra terelte a kisposta kérdését, és törvénytelenséggel vádolta meg önkormányzatunkat, tudott-e arról, hogy az érintett postahivatal már mintegy másfél éve a vásárhelyihez tartozik? Önnel és velem ellentétben a sajtó ugyanis utánanézett a kérdésnek, és tájékoztatást kért a Magyar Postától, amelynek szóvivője elmondta: “a Makói 2. számú Posta 2012. július elsejével került át szervezetileg Hódmezővásárhely 1. számú Postához. A posták működési rendjéről, átszervezéséről minden esetben a Magyar Posta Zrt. dönt.” Másfél éve Vásárhelyhez tartozik a kisposta, amelynek kapcsán Ön néhány nappal ezelőtt a testületi ülésen kérte számon a posta egyik alkalmazottját! Talán nem vitték el a makói polgárok leveleit, vagy nem lehetett befizetni a csekkeket? De ugyanezt kérdezhetném a kórházzal kapcsolatban is: amióta közös vezetője van a két intézménynek, rosszabbul dolgoznak a makói orvosok és ápolók?

Tisztelt Polgármester Úr!

Jegyzőként és magánemberként is távol tartom magam a politikától. Azt azonban soha nem hagytam, és soha nem is fogom szó nélkül hagyni, ha a politika alaptalanul törvénytelenséggel vádolja az önkormányzatot, vagy igazságtalanul támadja a közösséget, amelyet szolgálok. Megértem, hogy választási év előtt állunk, azt is, hogy Önnek ez kiemelten fontos, hiszen Ön politikus. Azonban tisztelettel arra kérem, a közigazgatást ne keverje össze a politikával! A közigazgatásban a törvények, a politikában a tisztesség mutatja az utat. Az előbbivel nekem, utóbbival Önnek kell elszámolnia a közösség előtt.
 
Dr. Korsós Ágnes
Címzetes főjegyző

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest