Makó

Átadták az Apátfalva és Makó közti kerékpárutatMég 2011-ben pályázott „Kerékpárút építés a 43 számú főút mentén” címmelt a makói és az apátfalvi önkormányzat a Közlekedés Operatív Program „Kerékpárút-hálózat fejlesztése” prgramjában. Az elnyert támogatás eredményeként közel hét kilométer hosszúságú kerékpárút épült meg a két település között, ebből ebből 1,7 kilométer Makó közigazgatási területén. A kerékpárutat ma délelőtt közel 50 apátfalvi diák társaságában adta át a két szomszédos település vezetője a körülbelül fél úton, a Sámson-Apátfalvi-főcsatorna zsilipjénél lévő szakasznál.

Az átadáson elhangzott, az igényeknek megfelelően mindkét településen folyamatosan fejlesztik kerékpárutak hálózatát. Buzás Péter polgármester többek közt kiemelte a hét kilométer még inkább összeköti a két települést egymással. Makó kerékpáros város, ahol a főbb közintézményeket már új, vagy felújított kerékpárutak kötik össze. A kerékpárút-hálózat folyamatos Kiszomborig, onnan pedig a román határig.

A két település pályázatáról 2011. december 12-én született támogató döntés. A szerződést 2012. március 30-án írták alá. A 320 millió 733 ezer 236 Ft összköltségű, 100 százalékos támogatással elkészült bicikliútnak köszönhetően biztonságosabbá és még népszerűbbé vált a kerékpáros közlekedés Makó és Apátfalva között.

A beruházás kivitelezését a közbeszerzési eljárás végén a Baranya Aszfalt Kft. nyerte el. A kerékpárút különlegessége, hogy az nem csak a makói, de a az apátfalvi már meglévő bicikliutakhoz is csatlakozik. Ez utóbbi településen a helyi önkormányzat 34 millió forintot költött arra, hogy elkészüljön a vasúttól a falu határáig tartó szakasza.
A kerékpárút különlegessége, hogy a Sámson-apátfalvi főcsatornánál a 43-as főút egyik oldaláról átvezet a másik oldalra. A közlekedést itt járdaszigettel, lámpával teszik valamennyi napszakban biztonságossá.