Hírek

Kémprogrammal lopták el a 82,5 millió forintot


Részben megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa a számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűntett miatt Szabó Szabolcs és társai ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletének Szabó Szabolcs I. rendű és Börcsök József II. rendű vádlottakra vonatkozó részét. Az I. rendű vádlott pénzmellékbüntetését 3 millió forintra, a II. rendű vádlott börtönbüntetésének tartamát 2 év 6 hónapra, a közügyektől eltiltás tartamát 3 évre enyhítette, a II. rendű vádlottal szemben a pénzmellékbüntetés kiszabását mellőzte.

A vádlottak által a Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft. részére fizetendő kártérítés összege 82 millió 532 ezer 250 forint – mondta ki jogerős ítéletében a Szegedi Ítélőtábla.

A két említett vádlott, harmadik társukkal közösen úgy lopták el a fenti összeget, hogy Börcsök József, aki 2007. október 15-e és 2010. október 15-e között szerződés alapján a Szeged-Dorozsmai nagybani piac területén a Regős Bendegúz Alapítvány képviseletében nyilvános mosdókat üzemeltetett, a kft. ügyvezetőjének külön engedélyével esetenként munkaidőn túl is megfordulhatott a cég irodájában, s azt üzleti tárgyalásai lebonyolítására használhatta. A férfi megtudta, hogy az egyik irodai számítógépről az interneten keresztül lehet a cég bankszámlájáról átutalásokat indítani. Elmondta ezt barátjának az első rendű vádlott Szabó Szabolcsnak, aki egy kémprogramot és egy a számítógép távoli elérést biztosító programot adott Börcsöknek, aki azt a kft. gazdasági igazgatója számítógépére fel is telepített. Szabó Szabolcs még abban a hónapban Budapesten megismerkedett a harmadrendű vádlott N. Zoltánnal (őt a Szegedi Törvényszék jogerősen 1 év 6 hónap börtönre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte), akit megkért, hogy az Erste Banknál nyisson a saját nevére, de ténylegesen Szabó Szabolcs részére bankszámlát. A harmadrendű vádlott, aki nem tudta, hogy ez miért kell, megtette, s az iratokat a bankkártyát és a számla jelszavait át is adta neki.

A kémprogram és a távoli hozzáférést biztosító programok segítségével erre a számlára egy budapesti internet kávézóból 9 részletben utalta át a 82 és fél millió forintot. Szabó Szabolcs ugyanis valahogy megszerezte a kft. gazdasági igazgatója számítógépes belépési kódját és jelszavát.

A harmadrendű vádlott ezután magyar és külföldi bankautomatákból felvette az így ellopott pénzt. Majd megpróbálta eltörölni az illetéktelen átutalás és a készpénzfelvételi limitek módosításait.
Szabó Szabolcs a közreműködésért Börcsök Józsefnek 20 millió forint sikerdíjat, míg a harmadrendű R. Gábornak 8 millió forintot fizetett.
Az eljárás során a károsult Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft.-nek okozott kár nem térült meg.

MH-Szegedi Ítélőtábla