Makó

Aki Fátyol Misi bandájában is klarinétozott


Korom András – Makó

– 1970-ben kerültem Fátyol Misi bandájába, klarinétosként. Gyerekkoromban nem ezzel a hangszerrel, hanem egy kis szaxofonnal kezdtem játszani, at kaptam ajándékba – árulta el a makói Keresztúry Ernő. A hangszert a május elsején a Füzes csárdánál rendezett kirakodóvásáron vették neki a szülei.
– Édesapám brácsás volt, de nem hivatásos zenészként dolgozott, polgári foglalkozást űzött – árulta el, hogy kitől örökölte a zenélés szeretetét, örömét.

Keresztúry Ernő klarinétosként dolgozott több híres cigényzenekarban is.

Keresztúry Ernő nem csak Fátyol Misi bandájában klarinétozott, de tagja volt a Rajkó zenekarnak 1974-től.
– Tíz évvel ezelőttig hivatásos zenészként klarinétoztam – mondta. – A Szipalek fivérek, azaz Lakatos János hegedűs, Totó, azaz Lakatos Antal zongorista és Czakó Jóska bőgős is rokonaim, ők édesanyám édestestvérei. Náluk is játszottam, de szívesen emlékszem vissza Fátyol Miska bácsira.  Hogy milyennek ismertem meg, mint bandatag? Rettentő jó zenész volt, nagyon szerették az emberek, általában tömött volt a Korona, ha ő játszott. Nem hordta fenn az orrát. Kiállt az igazáért, és rendkívül egyenes ember volt. Mindemellett  tisztelte a vendégeket és a kollégáit is – vázolta.

Fátyol Misi és zenekara a Korona előtt. Nagyon szerették az emberek.

– Igaz nála kezdtem, de a Rajkó zenekarban már a fiával, Tivadarral játszottam. Amikor 1977-ben hazakerültem a Rajkó zenekarból, már nem a Fátyol zenekarba kerültem vissza, hanem elmentem a nagybátyámékhoz, azaz a Szipalek bandába. Szipaleknek azért nevezték mert valamikor nagyapám nem cigarettázott, hanem szivarozott, s azt rágta. Amikor Lakatos Jancsi nagybátyám meghalt, Totó azt mondta, hogy univerzális zenekarokra van szükség, ezért tanuljak zongorázni, mert annak lesz jövője. Először nem akartam, mert azt hittem, hogy a klarinéttudásom elég lesz, de végül hallgattam rá. Ám míg klarinétból középfokú végzettségem van, merthogy Szegeden a Liszt Ferenc zeneművészeti Főiskolára jártam, addig zongorázni Antal nagybátyámtól tanultam, aki minden hangszeren játszott, amit a kezébe vett. Előbb elektromos orgonán, majd szintetizátoron muzsikáltam. Egyébként zongorából vizsgát is tettem – sorolta Keresztúry Ernő, aki elárulta annak idején kötelező volt hetente kétszer az étteremben gyakorolni. Ezt lelkiismeretesen be is tartották, igaz Fátyol Misi idején az étteremvezető tudta, hogy erre nincs szükség, mindenki remek zenész a bandában.

Lakatos Totó szavára tanult meg billenytűs hangszereken játszani.


Az abszolút hallással rendelkező Keresztúry Ernő eredeti zenekarénak három-négy hónapja elhunyt a legutolsó tagja is. Mostanában Szabó Imre prímással és Sztojkó Miskával játszik együtt cigányzenét. De szólóban is dolgozik, igaz akkor is egy egész a szintetizátorban megbújó zenekar áll a háta mögött.

– A cigányzenére még ma is lenne igény, csak épp pénz nincs ilyen zenekarok foglalkoztatására. – magyarázta, hová tűntek a vendéglátásból a tehetséges zenészekből álló bandák. Időnként azért, főleg a Makó környéki kistelepüléseken még manapság is fellépnek egyszer-egyszer.