Makó

Erősítik a gyermekellátást a makói kórházban


– Az elmúlt hónapokban Makón és térségében nagyon sok fórumot és találkozót szerveztünk, melyeken megkérdeztük a lakosságot, hogy milyen problémákat, gondokat tapasztaltak a kórház munkájával kapcsolatban. Vártuk a javaslataikat, annak érdekében, hogyan változtassunk fejlesszünk, javítsunk az ellátáson. A mai műhelybeszélgetés is ezt célozza – mondta hírportálunknak Kallai Árpád főigazgató, még a zárt ajtók mögött rendezett esemény előtt.

– Számunkra nagyon fontos, hogy megtudjuk a háziorvosok véleményét is, hiszen ők találkoznak a legtöbb beteggel, s küldik azokat különféle szakellátásokra hozzánk. Ma a gyerekellátást vesszük sorra. Az elmúlt másfél évben ez iránt volt a legnagyobb az érdeklődés, hiszen akkor változott meg a makói gyermek szakellátás formája, s ennek a szervezése. Éppen ezért nem csak Makón, de a járásban dolgozó házi gyermekorvosokat és azokat a kollégákat is meghívtuk, akik gyermekeket is gyógyítanak. Velük beszélgetünk arról, jelenleg hogyan zajlik mindez. Ordódy Anikó csecsemő- és gyermekszakorvos főorvos asszony beszámol arról, hogy milyen betegforgalmi adatot állnak jelenleg a rendelkezésünkre. A kollégáktól pedig azt szeretnénk hallani, hogy jól van-e ez így, milyen változtatni valók szükségesek a gyermekellátás érdekében – mondta a makói-vásárhelyi kórház főigazgatója.

Hozzátette: a lakossági fórumokon elhangzó vélemények szerint a térségben élők igényei alapján olyan specialitásokkal bővítik a járóbeteg ellátást,, melyekért eddig Makóról távolabbi településekre kellett utazni.
– Ilyen az endokrinológia vagy a cukorbeteg gyermekekkel foglalkozó, illetve a gasztroenterológiai szakrendelés mely óriási előrelépés lesz. kényelmi és szakmai szempontból is. De a későbbiekben  további szakrendelésekkel is szeretnénk bővíteni az ellátások körét. A gyerekgyógyászatban nagyon sok minden megoldható az alapellátásban, ha ez szakorvosi véleményekkel, támogatással történik. A szakorvosi ellátáson belül a specialitások még nagyobb biztonságot jelentenek a makói térségben élő gyerekek számára – tette hozzá Kallai Árpád főigazgató.

MH