Makó

Ingyen kapják a vizet az igásiak


Tizenkét igási családdal köt szerződés víz szolgáltatásra az azt helyreállító Makó-Térségi Víziközmű Kft. – hangzott el Buzás Péter polgármester, Siket Tibor műszaki iroda-vezető és Németh Csaba, a makói víziközmű cég műszaki igazgatója mai makói sajtótájékoztatóján.

Kiderült a Makó-térségi Víziközmű Kft. immár hatósági engedélyek birtokában szolgáltat az Igáson élőknek használati vizet és idén nem kérnek vízdíjat. Később is csak a vízkészlet-járulékot és a felhasznált energia díját számolják fel a fogyasztóknak.

Mint arról beszámoltunk az igási telep vezetékes vizének csapjai azután száradtak ki, hogy az idén tavasszal a szolgáltató a jelentős díjhátralék miatt lekapcsolta a francia tulajdonban lévő, szomszédos egykori sertéstelepen az áramot, s ezzel együtt a vízellátást onnét biztosító kút szivattyúja is leállt. A telepen élő családok a legnagyobb melegben maradtak víz nélkül. Igaz zacskós vizet bőven szállított számukra a honvédség, s az udvari fúrt kutakat is volt, aki ismét használni kezdte, de az automata mosógépek vezetékes víz nélkül nem működtek, s fürödni sem nagyon lehetett. A legközelebbi, iható vizet adó kútra pedig kilométereket kellett biciklizniük.

Volt, aki egy nap négyszer is elkarikázott Földeákra ivóvízért.

Bár önkormányzatot 50 főtől kötelezi a törvény a szolgáltatási kötelezettség biztosítására, a városvezetés fontosnak tartotta, hogy a 30 igásinak is biztosítsa a megszokott szolgáltatást. Az önkormányzatnak sikerült felvenni a kapcsolatot a csődbe ment francia céggel, illetve az EDF DÉMÁSZ-szal, és megszületett a megállapodás, amely szerint a fúrt kút szivattyúja egy külön csatlakozáson keresztül újra kap áramot, így újraindulhat a szolgáltatás. A lekötés megoldása 250 ezer forintba került, az összeget az önkormányzat önerőből állta.

Az ősszel indult próbaüzem most zárult le, a Makó-Térségi Viziközmű Kft. a múlt héten a rendszert újra áttisztította a normál üzem megkezdése előtt. A lakókkal megállapodott a szolgáltatás részleteiről. A vízért jelképes összeget kérnek, mindössze a felhasznált energiát és a vízkészlet-járulékot számolják fel, de az idén még ezt sem kérik. Németh Csaba műszaki igazgató hangsúlyozta, hogy a most engedélyezett és kialakított megoldást a januártól szolgáltató Alföldvíz Zrt-nek is üzemeltetnie kell.