Hírek

Öt esztendeje működik Szeretetszolgálat a SZIGNUM-ban


Szabó Anita – Makó

– 2008 óta, a mindenkori 10. évfolyamosaink önkéntes munka keretében végzik a Szeretetszolgálatos tevékenységet. A programot a miskolci jezsuita gimnáziumtól vettük át és dolgoztuk át a helyi sajátosságoknak megfelelően. Alapvetően az a célunk, hogy a fiatalokat arra ösztönözzük, hogy lépjenek ki a maguk világából és nyissanak mások felé. Hetente másfél órában, a szabadidejükben járnak az általuk választott területre és rengeteg tapasztalatot szereznek. Visszajelzéseikből kiderül és mi is látjuk rajtuk, empatikusabbá váltak és erősödött az osztályközösségük is – foglalta össze Magyaros Rita M. Veronika nővér, a Szeretetszolgálat vezetője a program lényegét.

Az idősek karácsonyát is megszervezik.

Az önkéntes tevékenység nagyon fontos eszköze a társadalmi beilleszkedésnek és integrációnak. Az ilyen jellegű szervezetek száma az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt, felmérések szerint Magyarországon több mint egymillió fiatal és felnőtt vesz részt rendszeresen önkéntes munkában, sokan civil szervezeteken belül. A 2011-ben elfogadott köznevelési törvény alapján pedig minden maturálónak teljesítenie kell 50 óra közösségi szolgálatot, a 2016-os érettségi időszaktól kezdve.

Az önkéntesek segítik az intézmények munkáját.

A makói SZIGNUM-ban a hittanórák keretében, két hónapon át zajlik a Szeretetszolgálatra felkészítés, lelki és szakmai oldalról egyaránt. Az intézmények, amelyek vállalják, hogy önkéntes diákokat fogadnak, szerződést kötnek az iskolával és tájékoztatást adnak a náluk folyó munkáról. Ezután a tanulók maguk dönthetik el, melyik terület áll hozzájuk a legközelebb és ott kettesével segítenek egész évben. A fiatalok élményeikről, nehézségeikről folyamatosan beszámolnak, megosztják tapasztalataikat és támogatják egymást. Az idei tanévben 20 gimnazistát avattak be ünnepélyes keretek között a Szeretetszolgálatba, akik ígéretet tettek arra, hogy lelkiismeretesen végzik önkéntes feladataikat. A misszió Kalkuttai Teréz anyát tekinti példaképének, ezért a diákok tőle választottak jelmondatot erre az esztendőre: „Az élet szeretet, add át magad!”

Mindenkire pozitív hatással van az önkéntesség. Fotó: Majoros Márton

Kutatások bizonyítják, hogy akik önkéntes munkát végeznek, boldogabbak, egészségesebbek és munkájuk pozitívan hat azokra is, akiknél kifejtik tevékenységüket.