Makó

Erzsike néni pezsgővel ünnepelte 90. születésnapját


Korom András – Makó

Erzsike nénit, aki 1923. december 7-én született, a város nevében tortával köszöntötte Bánfi Margit jegyző, s átadta azt az oklevelet, melyben Orbán Viktor miniszterelnök gratulált az ünnepeltnek.
Erzsike néni magas életkora ellenére kitűnő egészségnek örvend. Annak ellenére, hogy egy kicsit fáj a bal térde, nagyot hall és az egyik szemén későn műtötték meg a szürke hályogot, orvost csak ritkán lát. Sánta doktor úrhoz legfeljebb csak azért megy, hogy az felírja háromféle gyógyszerét.

Az ünnepelt az ajándékba kapott tortával.

– A már 18 esztendeje elhunyt férjemmel még 1943-ban ismerkedtünk meg, mégpedig úgy, hogy elmentem egy korabeli házibuliba, ahol a leendő sógorom zenélt. Még abban az esztendőben megesküdtünk, sürgetett bennünket a közelgő aratás. Szombaton volt a lakodalom, vasárnap pedig már mentünk is aratni – mesélte.
Erzsike néniék előbb magángazdálkodók voltak, majd 1961-ben beléptek az akkor alakuló Kossuth Tsz-be. Ott leginkább hagymatermesztéssel foglalkozott, a férje rakodó volt.
– Álmomban sem gondoltam volna, hogy megérem a 90. születésnapomat. Hogy mi lehet a hosszú élet titka nem tudom, talán az, hogy egész életemben keményen dolgoztam. Pedig szeretem a pörköltet, a pezsgőt, sőt a vörösbort is megiszogatom. Volt, hogy a gyerekek ruháit és a munkásruhát csak éjszaka tudtam kimosni, s éjfélkor teregettem ki azokat. És ezt abban a korszakban, amikor még nem volt mosógép és vezetékes víz odahaza!

Erzsike néni a férjével és a két katonának készülő fiukkal.

Erzsike néni és férje az Aulich utcán laktak évtizedeken keresztül, az ünnepelt másfél éve költözött a Széchenyi téri lakásába.
A szülinapos – akinek nővére 91 éves korában halt meg – szeret sétálni, leginkább a Hagymatikum elé megy, hogy ott párnát rakva az egyik padra leüljön nézelődni és beszélgetni az ismerőseivel.
Este 8-ig nézi legfeljebb a tévét, leginkább a sorozatokat és a Duna Tévén adott régi filmeket szereti. Ezután a rádiót kapcsolja be, s lefekvésig azt hallgatja.
– Annak idején is nehéz volt az életünk, ahogy nehéz a mai fiataloké is. Volt, hogy ketten egész hónapban összesen 1000 forintot kerestünk, s ebből 480 forint volt az OTP kölcsön törlesztőrészlete. Ráadásul munka sem nagyon volt – villantotta fel a maihoz hasonló körülményeket abból az időszakból, melyre, mint aranykorra, ma sokan nosztalgiával emlékeznek.
Erzsike néniéknek két fiuk született: János (1944) és István (1947). A leszármazottak sora mára 4 unokára és 6 dédunokára gyarapodott mondta és sorolta is a neveket fia és menye segítségével: Anita, Melinda, Attila, Szilvia, illetve: Barbara, Botond, Róbert, Zétény, Richárd, Dóra.
– Igaz 57 éves koromban nyugdíjba menten, de azután sem unatkoztam, mindig akadt dolgom. A fiamnak szoktam mondani, ha egy kicsit fáj a lábam, mire azt válaszolja, hogy jó nekem, hogy csak ennyi bajom van. Ő 70 évesen örülne, hogy neki lenne ennyi – mondta.
Erzsike néni születésnapját szombaton ünnepli családi körben.