Makó

Novák emlékpadot, Eperjessy emléktáblát kap Makón


Korom András – Makó

Fogékonyak voltak a helybéliek Karsai Ildikó grafikusművész, a város kulturális tanácsnoka ötletére, miszerint emlékpadnak kellene nyilvánítani azt a makói Szent István téri padot, ahol a város idén februárban elhunyt főépítésze szeretett pihenni. A tér díszkútja és a Szentháromság szobor melletti ülőhelyet persze mások is használják. Emlékpad attól lesz, hogy azt díszes táblával jelölik meg.

A cél érdekében városi gyűjtés indult, mégpedig 61 ezer forintos eredménnyel, mely futja is az emléktábla elkészítését. Ezt az összeget a képviselő-testület gavalléros gesztussal 200 ezerrel pótolta meg. Ez utóbbit a tereprendezésre, s egyéb kiegészítő munkálatokra fordítják.

A pad elé kerülő emlékplakett kerete fagyálló mészkőből készül majd, ebben helyezkedik el a Bánfi Gábor szobrászművész készítette „Novák István főépítész padja 2013″ feliratú bronzbetét.  A járda díszburkolatában elhelyezendő emléktáblán olvashatók lesz Szeged, Orosháza és Szarvas nevei is, amelyeknek Makó mellett a főépítésze volt az Ybl- és Primissa-díjas építész. Egyébként a tervek szerint a felsorolt városokban is hasonló emléktáblákkal örökítik meg Novák István munkásságát.
A néhai makói városi főépítész keze nyomát Makón és Szegeden is leginkább a belváros őrzi.

A leendő Szent István téri emlékpadot megjelölő tábla.

Emléktáblát kap a József Attila Gimnázium József Attila utcai falán magánkezdeményezésből dr. Eperjessy Kálmán, az iskola egykori tanára, aki nem csak azért ismert, mert József Attila osztályfőnöke volt, de azért is, mert ő a modern történetírás makói jeles képviselője. Eperjessy, akinek Géza fia szintén a makói gimnázium tanára volt, a budapesti egyetem történelem-latin szakán 1920-ban diplomázott Eötvös-kollégistaként. Utána a makói állami gimnázium tanára lett, s két éven át  volt József Attila osztályfőnöke. 1922-ben doktorált, 1927–1928 között a bécsi levéltár kutatója volt. 1928–1958 között a Szegedi Tanárképző Főiskola történelemtanáraként, 1945–1949 között pedig a főiskola igazgatójaként is dolgozott.

Az emléktáblának ötletét és annak teljes költségét Forgó Géza történész-muzeológus és Molnár László pedagógus, önkormányzati képviselő állják, így az emléktábla felállítása a városnak egy fillérjébe sem kerül. A képviselő-testület csak hozzájárulását adta, annak elhelyezéséhez.