Makó

Makói tűzoltó a megyei fekvenyomó csapatban


– A miskolci helyszínen megfelelő körülmények álltak rendelkezésre a csapatnak az előkészületekre és a súlyzókkal történő bemelegítésre – mondta el Nógrádi Csaba tűzoltó őrnagy, aki a csapatban a 40 év feletti, a kiírás szerint “veterán” kategóriában induló tagja volt. A sportág lényege, hogy a fekvő padon elhelyezkedett versenyző kezébe az általa kiválasztott súlyra beállított, állványon elhelyezett súly rúdját a segítőkkel közösen emelik le, majd a versenyzőnek a rudat egészen a mellkasáig kell leengednie. Amikor a versenybíró jelt ad, a versenyzőnek ki kell nyomnia a súlyt, és ha a karjai egyenesek, a gyakorlat sikeresnek tekinthető.

A versenyzőknek három fogásra van lehetőségük, eredményüket a legnagyobb súllyal végrehajtott gyakorlat adja meg. Nem érdemes rontani – mutatott rá Nógrádi Csaba, – hiszen a rontott gyakorlat is egy fogásnak számít. A versenyző szólt arról is, hogy ebben a sportágban az eredményhez fontosak az adottságok is, de sok edzésmunka is kell a sikerhez, amelyhez azonban fejben is le kell győzni a súlyt, ezért is lényeges a koncentráló képesség.

A csapattagok a verseny során segítették egymást, persze csak a szabályok adta keretek között, hangos szurkolással. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen a csapat a második helyet szerezte meg a házigazda, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata mögött, és közvetlenül a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság versenyzői előtt.

A kupa és az oklevél. Fotó: CSMKI

A csapat tagja: Olasz Pál tűzoltó törzsőrmester (Hódmezővásárhelyi HTP, 67,5 kg I. hely), Bodó Mihály tűzoltó főtörzs-zászlós (Szegedi HTP), Mircsov Zsolt tűzoltó törzsőrmester (Szentesi HTP), Pataki Péter tűzoltó zászlós (Szegedi HTP, 90 kg II. hely), Fári Péter tűzoltó törzsőrmester (Makói HTP), Szántó Tibor tűzoltó főtörzsőrmester (Hódmezővásárhelyi HTP 110 kg I. hely), Kelemen Imre tűzoltó zászlós (Makói HTP, +110 kg II. hely), dr. Láncz Adrienn tűzoltó főhadnagy (CSMKI TEPMEK), Nógrádi Csaba tűzoltó őrnagy (Szeged KvK, 40 év felettiek) és Fekete Csaba tűzoltó zászlós (Szegedi HTP).

A versenyen elért eredményével a Csongrád megyei csapat megőrizte első helyét a BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2013. évi Országos Pontszerző Bajnokságában.

Arany-Tóth Attila