Hírek

Kallai: Engedjék ki a politika karmai közül a makói kórházat!


– Nem értem a makói városvezetés, illetve egyes képviselők kórházzal kapcsolatos álláspontját, hiszen az elmúlt hónapokban sok olyan rendezvényen, fórumon vettem részt, ahol találkoztam a lakossággal, a betegekkel, a képviselőkkel, sőt a polgármester úrral is. Számtalanszor elmondtam, megbeszéltük, hogyan alakult az elmúlt másfél-két évben a makói kórház sorsa. Ebben egyértelmű dátumok szerepelnek: 2012 januártól a Csongrád Megyei Önkormányzatól az állam átvette a fenntartói jogokat, így a makói kórházhoz sem ma, sem 2012-ben, de azt megelőzően sem volt semmi köze a vásárhelyi önkormányzatnak. A vásárhelyi kórház is átkerült 2012-ben állami fenntartásba, azaz attól kezdve már a vásárhelyi kórház dolgaiba sem tudott beleszólni a vásárhelyi önkormányzat – reagált Kallai Árpád azokra a legutóbbi makói testületi ülésen elhangzó víziókra, melyek szerint egyes vásárhelyi vezetők egyes döntéseikkel befolyásolták volna a makói egészségügy átalakítását.

A főigazgató nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy makói kórház már a két intézmény egyesítése előtt kikerült a megyei önkormányzat fenntartásból és az állami keretek között zajlott. 2012 közepén volt az az átalakítás (s ekkor még  szó sem volt kórházintegrációról), mely során megváltoztak (nagyon sok magyar intézménnyel együtt), az ellátás feltételei: így a neurológiáé vagy a gyermekosztályé. Ezekbe a makói változásokba sem tudott beleszólni se a vásárhelyi kórház, se a vásárhelyi önkormányzat.
– Miután mindezeket a makói és a környékbeli településeken tartott fórumokon elmondtam, ezért nem értem, mi zajlik ez ügyben Makón, ahogy azt sem, hogy kinek és milyen érdeke fűződik ezekhez a megnyilatkozásokhoz. Nem tehetek mást, minthogy továbbra is nyomatékosan kérem, hogy a kórházat, az egészségügyet ne használják fel politikai célokra – tette hozzá Kallai Árpád.

Káros lenne megbontani a beteg és az orvosok közti bizalmat.

A főigazgató felhívja a makói a városvezetők, a képviselők figyelmét arra: a kórház olyan szakmai műhely, ahol bizalomnak kell lennie egy vezető és az általa irányított dolgozók, munkatársak orvosok, ápolónők, karbantartók között, hiszen enélkül az intézmény működés komoly zavarokat szenvedhet. De bizalomnak kell lennie a munkatársak között is és főleg nagyon fontos az a bizalom mely évszázadok alatt kialakult az orvos és a beteg között, hiszen másképp a gyógyulás reményét, lehetőségét nem tudják biztosítani a betegek számára.
– Ezt a bizalmat megbontani, azt remélve, hogy súrlódások keletkeznek a rendszerben, óriási felelőtlenség! A makói kórház orvosainak, ápolóinak folyamatos rossz hírének keltése egy városvezető részéről nem a legmegfelelőbb gondolkodás, már azért sem, mert ennek végül a betegek lesznek a legnagyobb vesztesei. Ha ezt a rossz hír keltés folyamatosan zajlik, akkor ez a politikai kommunikáción keresztül beszivárog a kórház falai közé, és ez senkinek nem lesz jó – mondta Kallai Árpád, aki arra kéri a makói városvezetést, hogy engedjék ki politikai karmaik közül az egészségügyet, ne csináljanak kampánytémát az orvosokból ápolókból, de legfőképpen ne ártsanak a makói betegeknek azzal. hogy folyamatosan félretájékoztatják őket.

A főigazgató hozzátette: a rendszeresen tartott kórházi osztályértekezleteken szerencsére nem tapasztalja azt, amit a makói városvezetők, illetve egyes képviselők hangoztatnak a média nyilvánossága előtt zajló fórumokon.
– A kórház betegei azzal találkoznak amit tőlünk elvárnak. Azért történik több száz milliós fejlesztés a makói kórházban, hogy annak ne csak múltja és jelenje, de nagyon komoly jövője is legyen – hangsúlyozta nyomatékkal Kallai Árpád főigazgató.

MH