Makó

Harminc adventi koszorút áldottak meg vasárnap


Szabó Anita-Makó

„Advent az Istennel való találkozás más hangsúlyára irányítja a figyelmünket; nem mi megyünk hozzá, Ó jön felénk. Ennek jeleit fel lehet fedezni a mindennapok apró rezdüléseiben, ha figyelmesek vagyunk. Jeleket küld felénk, és csak azt kéri tőlünk, virrasszunk és legyünk éberek. Ezzel a lelkülettel kell készítenünk a szívünket karácsonyig, hogy mi magunk eszközei lehessünk annak, hogy a szeretet eljusson mások felé is” – foglalta össze az adventi időszak lényegét Pálfai Zoltán plébános atya.

Az atya az éberségre és a virrasztásra hívta fel a figyelmet.

Az advent szó Úrjövetet, és a karácsonyt megelőző négy hetet jelenti; első vasárnapja egyben az egyházi év kezdete is. A katolikus egyházban ennek az időszaknak a liturgikus színe a lila, amely a bűnbánat jelképe. Ezért található az adventi koszorún három lila gyertya és egy rózsaszínű, ez utóbbit a harmadik, az örömvasárnapon kell meggyújtani. Advent időszakához számos szép hagyomány kapcsolódik, ilyenek a hajnali szentmisék, a böjt, a betlehemezés szokása, és a jótékonykodás.

Meggyújtották az első adventi gyertyát.

A makói Szent István Király plébánia számos lehetőséget kínál Advent bensőséges megéléséhez; hétköznaponként reggel 6 órától rorate misék lesznek, karácsonyi Karitász-gyűjtést szervez rászoruló családok számára tartós élelmiszerekből és tisztítószerekből; lelki gyakorlatba, házalós betlehemesbe és idősek karácsonyába lehet bekapcsolódni.

Advent első vasárnapján a plébániához tartozó családok és a SZIGNUM osztályai által készített, harminc adventi koszorút áldottak meg a templomban, amelyek mindegyikén fellobbant az első lila színű, hitet jelképező gyertyaláng.

Megtelt a templom az egyházi év kezdetén. Fotó: Majoros Márton