Az ünnepségen Pintér Sándor belügyminiszter elmondta, hogy az érintett települések összesen 148 millió forintot kapnak programjaik folytatásához, fejlesztéséhez.

Idén mintegy 300 ezer ember vett részt a közfoglalkoztatásban, novemberben dolgoztak a legtöbben, volt olyan nap, amikor egy időben 217 ezren – ismertette a miniszter. Kifejtette: az a cél, hogy értelmes, értékteremtő munkát lehessen adni minden egészséges embernek, akinek nem jutott a munkaerőpiacon állás.

Szólt arról is, hogy eddig 64 település alakított szociális szövetkezetet, ami – kisebb állami támogatással – egy következő lépés az önfenntartó működés, illetve a piac felé. Jelezte: januárban a szövetkezetek száma elérheti a százat.
Pintér Sándor bejelentette azt is: a szövetkezetek létrehozásának motiválására 15, 10 és 5 millió forintot ajánl fel a tárca a leginnovatívabb kezdeményezéseknek. Külön forrást szánnak egy később kiírandó pályázaton az olyan elképzelésekre, amelyek még nem szerepeltek a programban.

Közmunkások.

A miniszter felidézte, hogy a tárca 2011 nyarán kezdte meg a közfoglalkoztatás megszervezését. Ez nem cél, hanem eszköz, egyebek mellett arra, hogy egészséges emberek ne segélyből éljenek, hanem megdolgozzanak azért, amit az államtól kapnak. Kitért arra is, hogy a programban részt vevőket a közösség megbecsüli, az érintettek pedig később a piacon hasznosíthatják tapasztalataikat.

A belügyminiszter megjegyezte: noha a közfoglalkoztatásban állami vállalatok, erdőgazdaságok, vízügyi igazgatóságok is részt vesznek, a meghatározó szerep az önkormányzatoké. Kiemelte a Start mintaprogramokon belüli mezőgazdasági tevékenységeket, ahol egyre gyakrabban szervezik meg a megtermelt növények felhasználását, például a szociális étkeztetésben vagy a tartósításban.

A díjazott önkormányzatok egyebek mellett fóliasátrakat hoztak létre, megoldották csapadékvíz-elvezetésüket, tésztagyárat működtetnek, és az elnyert 2-4 millió forint közötti összegből további berendezéseket vásárolnak vagy bővítik mintaprogramjukat.

MH-MTI

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest