Hírek

Belügyminisztériumi jutalom Csanádpalotának, Nagyérnek és Maroslelének


Az ünnepségen Pintér Sándor belügyminiszter elmondta, hogy az érintett települések összesen 148 millió forintot kapnak programjaik folytatásához, fejlesztéséhez.

Idén mintegy 300 ezer ember vett részt a közfoglalkoztatásban, novemberben dolgoztak a legtöbben, volt olyan nap, amikor egy időben 217 ezren – ismertette a miniszter. Kifejtette: az a cél, hogy értelmes, értékteremtő munkát lehessen adni minden egészséges embernek, akinek nem jutott a munkaerőpiacon állás.

Szólt arról is, hogy eddig 64 település alakított szociális szövetkezetet, ami – kisebb állami támogatással – egy következő lépés az önfenntartó működés, illetve a piac felé. Jelezte: januárban a szövetkezetek száma elérheti a százat.
Pintér Sándor bejelentette azt is: a szövetkezetek létrehozásának motiválására 15, 10 és 5 millió forintot ajánl fel a tárca a leginnovatívabb kezdeményezéseknek. Külön forrást szánnak egy később kiírandó pályázaton az olyan elképzelésekre, amelyek még nem szerepeltek a programban.

Közmunkások.

A miniszter felidézte, hogy a tárca 2011 nyarán kezdte meg a közfoglalkoztatás megszervezését. Ez nem cél, hanem eszköz, egyebek mellett arra, hogy egészséges emberek ne segélyből éljenek, hanem megdolgozzanak azért, amit az államtól kapnak. Kitért arra is, hogy a programban részt vevőket a közösség megbecsüli, az érintettek pedig később a piacon hasznosíthatják tapasztalataikat.

A belügyminiszter megjegyezte: noha a közfoglalkoztatásban állami vállalatok, erdőgazdaságok, vízügyi igazgatóságok is részt vesznek, a meghatározó szerep az önkormányzatoké. Kiemelte a Start mintaprogramokon belüli mezőgazdasági tevékenységeket, ahol egyre gyakrabban szervezik meg a megtermelt növények felhasználását, például a szociális étkeztetésben vagy a tartósításban.

A díjazott önkormányzatok egyebek mellett fóliasátrakat hoztak létre, megoldották csapadékvíz-elvezetésüket, tésztagyárat működtetnek, és az elnyert 2-4 millió forint közötti összegből további berendezéseket vásárolnak vagy bővítik mintaprogramjukat.

MH-MTI