Apátfalván már jövő március 15-én szeretnék felavatni a forradalom költője szobrát, hogy annál ünnepelhessék az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékét. Hogy ne kelljen nagy szoborállítási költségbe vernie magát, ezért az ottani önkormányzat elkérte a várostól a makói Petőfi-szobrot.

Persze nem azt, ami most a Petőfi parkban áll, hanem amelyet a József Attila Múzeum udvarában tárolnak. Azaz úgy megy el a makói Petőfi-szobor a városból, hogy mégis itt marad.
Ezt a szobrot még 1947-ben faragta kőbe Nagy Gyula, a város szülötte, az alkotást 1954. március 14-én a gimnáziumi megemlékezésen helyezték el a park bejáratánál.

Az alkotás háborítatlanul állt a helyén egészen az ezredfordulóig, amikor azt valaki ledöntötte. A kőszobor akkor megsérült – letört az orra. Ezt kijavították, de az alkotás már nem került vissza a helyére.
2004 márciusában a bronzból öntött változatát avatták újra, az eredeti alkotás a makói múzeum udvarán van ma is, az egykori szovjet hősi emlékmű mellett. Nos ezt a Petőfit kérték el az apátfalviak, de miután az múzeumi leltárban van, így nem lehet örökre odaadni, csak kölcsönbe. A makói testület tegnapi ülésén hozzájárult a szobor tartós kölcsönadásához.

Az eredeti szobor a makói múzeum udvarán. Apátfalván állítják fel újra.

Toldi János képviselő hozzászólásában javasolta, hogy Makó adja kölcsön az egykori Ságvári téren ma is álló Ságvári mellszobrot, illetve a három Erdei-szobor közül legalább az egyiket valamelyik környékbeli településnek.
Egyébként egy másik Petőfi-szobor is tárolnak a makói múzeum udvarán. Az marad.

MH

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest