Buzás Péter, a Makó és térsége Szennyvízcsatornázási Társulat elnöke a próbaüzem ma délutáni sajtótájékoztatóján elmondta: bár voltak akik kételkedtek benne, hamarosan megvalósul a Makó és a térség legnagyobb beruházása, a szennyvízcsatorna építés. Gerizdesen és Kiszomboron már megindult a próbaüzem, s imától a próbaüzem zajlik a felújított makói szennyvíztelepen is.
A telep korábban 30 ezer most már 52 ezer ember szennyvízét képes kezelni, a szennyvíziszapot pedig az országban egyedülálló módon szolár technológiával, azaz a napfény felhasználásával ártalmatlanítják. A végtermék mezőgazdasági vagy energetikai hasznosításra is megfelel, illetve komposzálható. A tisztíott víz pedig a Marosba kerül – jellemezte a felújítás utáni helyzetet Medgyesi Pál, az üzemeltető Makó-Térségi Víziközmű Kft. vezérigazgatója.

A szennyvíziszap ártalmatlanítása a napfény erejével.

A telep fejlesztésének, modernizálásának 2011-ben kezdődött lépéseit Bozóki László, a kivitelező Strabag-MML Kft. főépítésvezetője ismertette. Kiderült, a próbaüzem 12 hónapon keresztül zajlik, ez alatt hangolják össze a régi és a vele egybeépített új eszközöket. Ezt követően kaphatja meg a végleges engedélyeket.
A szennyvíztelep fejlesztését a térségben folyó csatornázás tette szükségessé, azaz az, hogy itt nem csak a makói, hanem a kiszombori, az apátfalvi, a földeáki, a marosleli és a magyarcsanádi szennyvizet is itt kezelik.

A beruházás során 2014-ig összesen 298 kilométer gravitációs szennyvízcsatorna, 91 kilométer nyomás alatti szennyvízcsatorna, 34 új szennyvízátemelő épül, a csatornázott háztartások száma így a jelenlegi 2342-ről várhatóan több mint 16 ezerre nő. Egy egymilliárd forintos kiegészítő támogatás segítségvel a csatornázott utcák burkolatát is helyreállítják.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest