Korom András – Makó

Buzás Péter polgármesteri tájékoztatójához hozzászólva Molnár László képviselő ismét felhozta a makói kórház ügyét, mondván, nem a vásárhelyiekkel van bajuk a makóiaknak, hanem egyes vásárhelyi vezetők egyes Makót is érintő döntéseivel. A szocialista képviselő erre hozta fel példának a kórházintegráció általa elfogadhatatlan kérdését. Szerinte az, hogy a kórház fő-, ápolási-, és gazdasági igazgatója is vásárhelyi, alávetettséget jelent, megalázó a makóiak számára.

Sánta Sándor képviselő emlékeztette Molnár Lászlót, hogy a kórház integrációjának gazdasági okai vannak. Hangsúlyozta, hogy Lázár János államtitkár korábban kijelentette: míg szava van, nem fogja támogatni a fizetős egészségügyi ellátás tervét, melyet az előző, szocialista kormányzat próbálta bevezetni. A képviselő hozzátette: Kallai Árpád főigazgató jelenleg azon dolgozik, hogy a makói kórházban ismét teljes értékű gyermekosztály működjék.

Buzás Péter felolvasta Bende Flóra, a Makó-Térségi Víziközmű Kft. szakszervezeti titkára és Kertész Ferenc üzemi titkár levelét. Ebben a polgármester segítését kérik, miután a cégnél dolgozók közül a szolgáltatást átvevő békéscsabai Alföldvíz Zrt. eddig csak a makói cég tíz vezetőjét vette át, tíz dolgozóra valószínűleg nem tart igényt, s a többi 80 helyzete még bizonytalan. A polgármester közölte, hogy ez ügyben nincs hatásköre, így levelet ír Mágori Józsefné országgyűlési képviselőnek, hogy járjon el ebben az ügyben. Buzás hozzátette, sajnos kútba esett, hogy makói központtal alakuljon megyei vízmű vállalat terve. Az Alföldvíz Zrt. vezérigazgatója ugyan megígérte, hogy Makón üzemmérnökség maradt, de kiderült, hogy ígéretét nem tudja betartani – mondta a polgármester.

Gál Sándor képviselő hangsúlyozta: számára szakmailag elfogadhatatlan a Makó-Térségi Víziközmű Kft. sorsa. Az ülésen kiderült, a jelenlegi állapotok szerint még csak üzemmérnökség sem marad Makón, csak egy divízió.

Buzás Péter szintén azt mondta, hogy nincs bajuk a makóiaknak a vásárhelyiekkel, de nem jó az üzenet értéke, hogy “annektálták” a makói kórházat, hogy a tervezett makói központú megyei vízmű helyett Makón még divízió sem marad, hogy a makói rádiót a vásárhelyi veszi át, s majd Vásárhelyről sugároznak műsort Makóra, s már a kisposta is vásárhelyi irányítás alá került.

A 2. posta a makói Kossuth utcán. Tavaly július óta a vásárhelyi 1-es postához tartozik.

Ez ügyben Molnár László és Marosvári Attila alpolgármester is konkrétan rákérdezett arra a jelenlévő Szöllősi Bélától, a Magyar Posta Kelet-magyarországi Területi Igazgatósága működésirányítási munkatársától, ki és mikor döntött ez ügyben.

Szöllősi Béla elmondta, tavaly július 1. óta tartozik a két dolgozóval működő makói 2-es posta a vásárhelyi 1-es posta vezetőjének irányítása alá. Kérdésekre elmondta: szakmai érvek alapján döntöttek így (miközben a postai beszámolót kiegészítő Tóthné Jaksa Erika, a makói 1-es posta vezetője 70 embert irányt). Molnár László ismételt kérdésére kiderült, hogy nem Vásárhelyen, hanem a debreceni központban. Amikor a képviselő konkrétan rákérdezett, hogy ő vajon vásárhelyi-e, kiderült, hogy igen, ott él.

Szöllősi Béla és Tóthné Jaksa Erika kemény kérdéseket kaptak.

Buzás Péter polgármester a helyi adók 2,4 százalékos emelésével kapcsolatos előterjesztését levette napirendről, mondván választási év lesz a következő. Az előterjesztést pedig – tette hozzá – azért készítette el, mert a tavalyi 30 százalékos emelésnél az ellenzéki képviselők azt mondták, hogy csak az inflációs emelést szavazzák meg minden esztendőben. Most azonban elálltak ettől a szándékuktól.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest