A mezőgazdasági vízszolgáltatás a rendszerváltozás óta szabad áras tevékenység. A jelenlegi rendszerben a vízszolgáltató szervezetek kevésbé érdekeltek a szolgáltatáshoz kapcsolódó működési költségeik minimalizálásában. Az időközben kialakult rendkívül magas árak a termékek árában nem minden esetben térülnek meg, a halászati vízhasználatnál a gazdálkodást pedig sok esetben ellehetetlenítik. A vízhasználók részéről régóta fennáll az a jogos igény, hogy a szolgáltatás árában csak a tényleges költségeket kelljen megtéríteni.

Ennek érdekében szükség van a jelenlegi szolgáltatók körének és tevékenységének felülvizsgálatára, és a költségek csökkentésére. Ezáltal hosszú távon garantálható a szolgáltatás fenntartásának biztonsága.

Az azonos módon képzett vízszolgáltatási díjak kialakítása érdekében elfogatott új jogszabály szerint egy egységes önköltség-számítási rendszer jön létre. Az egységes díjképzési rendszer alapját a vízszolgáltatáshoz szükséges tevékenységekhez kapcsolódó költségtényezők adják, vagyis a ráfordítással arányos költségkalkuláció. Célja a mezőgazdasági vízszolgáltatás hosszú távú fenntarthatóságának biztosításán túl a Víz Keretirányelv szerinti költségmegtérülés elvének alkalmazása.

Az állami tulajdonú vízilétesítmények esetében a szolgáltatói szerződésben rögzítettek alapján kiszámított vízszolgáltatási díj a költségvetésből kerül finanszírozásra, melyre külön forrás elkülönítését tervezi a kormány. Ezáltal a gazdálkodóknak az öntözni kívánt földterületükhöz legközelebb eső állami tulajdonú csatornától kell kiépítenie, és működtetnie saját öntözőberendezéseit, amely a gazdálkodókat terhelő öntözési költségek jelentős csökkenését eredményezheti.

Az önköltséges díjképzés bevezetésével érvényre jut a kormányzat azon törekvése, hogy csökkentse a gazdálkodók terheit, ezáltal növelje és ösztönözze az öntözéses gazdálkodás elterjedését, mely biztosabb termelést, kiszámíthatóbb gazdálkodást eredményez.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest