Szabó Anita – Makó

Csodálatos szövetség köttetett egy közös énekléssel a Kossuth-díjas mesemondó és a makóiak között; ezután ha megkérdezik tőle, milyen a barnamedve szőre, akkor tudni fogja, hogy fekete és azt is, hogy ezt a strófát itt tanította meg hallgatóságának. Mert Berecz András szerint egy vidám dal mindig jól jön, különösen a mesékhez. „Nagy szükség van ma a mesére, mert minden bajra gyógyírt jelent és közösséget teremt. Ugyanígy az éneklés is. Mindkettő valami gyönyörűséges mondanivalót hordoz. Mint az a népdal sor, amit előadásom címének választottam: Elment, elment az én párom, Le az úton, egy fűszálon, hát lehet annál szebb munkája a nyelvnek, hogy az elválás szenvedésterhét nem a földre, nem az égre, hanem egy fűszálra bízzuk?”- vezette be a népzene rejtelmeibe közönségét az ismert gyűjtő.

Valamennyi korosztálynak szólt a mese. Fotó: Miklai Péter Pál

Berecz András makói előadásán úgy mesélt, ahogyan csak ő tud; ízes beszéddel és rengeteg humorral szőtte tanulságos, olykor megható történeteit. Egyedül varázsolt egy egész világot; megelevenített tárgyakat, elrepített a Gyilkos-tóhoz és a Havasokba a népmese nyelvén. Végigkövette egy pázsit zöld posztó történetét egészen ruhaszállá válásáig és elbeszélte, hogyan kell táncolni a marosszéki forgatóst. Legalább hat iskolai tantárgy bölcsességét használta fel anekdotáiban; fizika, nyelvtan és irodalom, földrajz, illemtan és ének leckéket is adott. Közben meg-megkóstolta a Népművészeti kiállítás kökény termését és a gyümölcs magvait eltette látogatása emlékére, hogy elültesse azokat a kertjében.

Berecz András beváltotta előadása elején tett ígéretét, miszerint mondanivalójában „lesz tepertő.” Valóban mindaz a lényeg benne volt, amit egy igazi mesemondó szívvel-lélekkel átadhat közönségének.

A program a SZIGNUM Népművészeti hetének kiemelt eseményeként, az intézmény Könyvkuckójának és Szabadegyetemének közös szervezésében valósult meg. A következő rendezvény december 2-án, hétfőn 14 órakor a Szélkiáltó együttes ingyenes koncertje lesz.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest