Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint, ahhoz, hogy a évtizedek alatt rögzült szokás “kikopjon” a magyar egészségügyi rendszerből, elsősorban sokkal több forrást kell biztosítani az ágazatnak, amivel a paraszolvencia pótolható, de ez nem elégséges feltétel. Tisztázni kell a betegutakat, a szabad orvosválasztás feltételeit és a munkaidőn túli munkavállalás szabályait.
A Magyar Nemzet november végén arról írt, elképzelhető, hogy mégis büntetőjogi kategória lesz a paraszolvencia adása és elfogadása, a kórházszövetség pedig hamarosan a kormány véleményét kérheti ki az ügyben.

Velkey György szerint két jogszabály “ütközik” egymással, és jelenleg is folyik egy jogértelmezési vita. Az egyik vélemény szerint a hatályos Büntetőtörvénykönyvben (Btk) három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, aki gazdálkodó szervezet részére vagy érdekében végzett tevékenységével kapcsolatban jogtalan előnyt kér vagy ennek ígéretét elfogadja. A másik a munka törvénykönyve, amelynek alapján jelenleg is szabályozzák az intézmények a hálapénz kérdését.

A kórházszövetség elnöke, aki egyben a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, úgy vélte, a Btk.-szabályozás nem kifejezetten az orvosi paraszolvenciára megfogalmazott passzus, ezt kell a jogászoknak értelmezni. Az ágazat vezető jogászaival, az államtitkárságot bevonva szeretnék “elérni” a kormányt, hogy értelmezzék az eltéréseket.

– Nem lehet egy tollvonással büntethetővé tenni a hálapénzt, de mindenképpen jogértelmezésre van szükség ez ügyben – fogalmazott az elnök, hozzátéve, minden előzmény, előkészítés nélkül nem lehet büntetni a hálapénz adását és elfogadását.
Velkey György a hálapénz azonnali megszüntetését nem tartja elképzelhetőnek, mert az – mondja – súlyosan veszélyeztetné a betegellátást. Úgy véli, a paraszolvencia az ágazat működőképességének fenntartásához ma nélkülözhetetlen. – Baj, hogy így van, de ezt tudomásul kell venni, ha ebből büntetőjogi kategória lenne, akkor ez a rendszer működőképességét veszélyeztetné – fogalmazott.

Olvasónk pedig elgondolkozhatnak azon, ha az orvosoknak adott hálapénz nem büntetendő, miért számít bűncselekménynek, ha a rendőrnek akarunk ilyet adni?

MH-MTI

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest