Szabó Anita – Makó

 

„Minden közösség annyit ér, amennyit múltjából felvállalni és megőrizni képes, mert értelmes jelent megélni és jövőt építeni másképpen nem lehet”- Kovács László fazekas gondolatát választotta mottójául ma kezdődött Népművészeti hetének a makói oktatási intézmény. Az öt napon át zajló programsorozat népi használati tárgyak kiállításával nyílt meg.

Népi ruhát öltöttak a SZIGNUM pedagógusai.

A közel száz darabból álló apátfalvi gyűjteményben sok más mellett, kecskeszarv, hajtű, derékalj, sütőlapát, rokka is található. A diákok megismerkedhetnek a korpával, rozmaringgal, régi kávéőrlővel, habverővel is. Mindezek érdekessége, hogy egytől-egyig magyar népdalokban fordulnak elő, ezek szövege a tárgyak mellett elolvasható és el is énekelhető. A legtöbb, egy nótában található tárgy, szám szerint öt, az „Itt a farsang, áll a bál” kezdetűből elevenedett meg a rendhagyó, népi kiállításon. A mini múzeum minden érzékszervre hat; népzene hallgatása mellett járható be.

Vargáné Nagyfalusi Ilona néprajzos-tanító mutatta be a kiállítás anyagát.

Az autentikus élményt fokozta, hogy a SZIGNUM pedagógusai közül többen, az intézmény igazgatójának vezetésével a mai alkalomra népi ruhát öltöttek; kalocsai, kalotaszegi, matyó és dél-alföldi viseletben tanítottak. „Át kell adni a fiatalabb nemzedékeknek a néphagyományt, mert ez biztosítja a gyökerekből való állandó táplálkozást, a tiszta forrást, miképpen messziről a falu tornya mutatja az utat a helyes irányba, ahol az otthonát találja meg az ember.”- foglalta össze a gyűjtemény üzenetét Vargáné Nagyfalusi Ilona néprajzos-tanító.

A gyűjtemény darabjai. Népdalokban említik ezeket.

Citerakísérettel énekelték el a tárgyakkal kapcsolatos dalokat. Fotó: Majoros Márton

A Népművészeti hét gazdag programkínálatában lesz táncház, mesemondó és népdaléneklési verseny a következő négy napban, kedden Berecz András mesemondó tart előadást „Le az úton, egy fűszálon” címmel 16 órától.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest