Korom András – Makó

Az egész család együtt ünnepelte ma délben makói Liliom utcai otthonában Tóth Istvánné Engedi Rozáliát, akin bizony nem látszik a kora, pedig 90 évvel ezelőtt épp a mai napon született. A jeles évfordulón a város nevében egy finom szülinapi tortával köszöntötte őt Bánfi Margit jegyző, aki átadta az ünnepeltnek Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő oklevelét.
Rózsika néni – aki Ferenccel 100 éves bátyjával is összekoccintotta pezsgőspoharát – elmondta, Makón született, szegényparaszti családban. Szülei vele együtt négy gyermeket is neveltek.

A 90 éves Rózsika néni és a 100 éves Feri bátyja közösen ünnepeltek.

Rózsika néni férjével, aki már elhunyt, 1946-ban házasodott össze. Egy gyermekük született István aki szintén együtt ünnepelt édesanyjával.
Rózsika néni férjével együtt lépett be a ’60-as évek elején a helyi Úttörő Tsz-be, ahol hagymakertészkedéssel foglalkoztak, míg odahaza állatokat tartottak. 1963-ben felépítették azt a Liliom utcai házat, melyben ma is lakik. Rózsika néni 1967-től tíz esztendeig a makói kórházban dolgozott takarítóként, majd férjével az Ószegedi út melletti földjüket művelték, gyümölcsöt és hagymát termesztve. 1985 óta nyugdíjas, ám háza kertjében manapság is dolgozik, már ha azt az időjárás is megengedi.

Bánfi Margit jegyző a makóiak nevében köszöntötte az ünnepeltet.

– A legkedvesebb elfoglaltságom az újságolvasás. Alig várom, hogy reggel megérkezzék, máris kíváncsian nyitom ki, hogy mit írnak benne. A politika nem érdekel, de mást mindent elolvasok – mondta.
Elárulta, hogy a tévét nem nagyon nézi, de szeret rádiót hallgatni. – Mindennap meglátogat a fiam vagy valamelyik családtagom, és összejárunk a szomszédokkal, így gyorsan telik az idő, azaz nem unatkozom. Csak az a baj, hogy szemüveget kell hordjak és a hallásom is megromlott. Szegény édesanyámtól örököltem az utóbbit, ahogy a nővérem és két bátyám is – tette hozzá.

Amikor azt kérdeztük tőle, hogy szerinte mi a hosszú élet titka, azt mondta, hogy az a családi szeretet, melyben napról napra részesül.
Rózsika néninek két unokája született: István és Árpád vakamint négy dédunokája: Viktória és Johanna valamint Bori és Krisztofer.

Tövábbi képeink a köszöntésről:

Rózsika nénineka  menye és fia is még sok boldog szülinapot kívánt.

Rózsika néni és férje kisfiukkal még az 1960-as években.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest