Makó

Mágoriné a tervezett makói adóemelésről és a kórházról


– Az integrált makói és vásárhelyi kórház együtt összesen 517 millió forintot nyert adósságkonszolidációra, ebből több 400 milliót a makói kórház, melynek így teljesen megszűnik az eddig felhalmozódott adóssága. Az adósság méretéből is látszik, hogy az intézmény milyen elavult rendszerben működött – mondta mai sajtótájékoztatóján Mágori Józsefné. Makó és térsége országgyűlési képviselője hozzátette, köszöni a kormánynak, hogy nem csak fenntartja, de adósságaitól is megszabadítja azt.

Mágori Józsefné elmondta, hogy “szatyorhíradóból’, azaz szóbeszédből hallja, hogy a makói önkormányzat 2,4 százalékos helyi adóemelést tervez: – Fel vagyok rajta háborodva. Most, amikor a kormány elengedte Makó összes adósságát, amikor a csatornázás után az útjainkat 1,2 milliárd forintból rendbe rakatja, amikor a kórházat konszolidálja, amikor a lakosságnak és a vállalkozóknak a jó gazdasági mutatók miatt adni tud, ezt Buzás Péter visszaveszi a vállalkozói szférától. Ezen fel van háborodva boldog-boldogtalan, s ezért sokan megkerestek – mondta.

Makó országgyűlési képviselője szerint Buzás Péter nem tud önmérsékletet tanúsítani, hogy végre a mély gazdasági gödörből a vállalkozók is kikerüljenek, hiszen ismét sújtja őket.

Mágoriné a Makó és Vásárhely között egyesek által vizionált ellentétről elmondta: Makó a trianoni békeszerződés óta, amikor Csanád vármegye székhelyeként 40 ezres település volt, folyamatosan leépül. Úgy látja: a kommunizmus és a világháború utáni összes városvezetés tehet arról, hogy mára város népessége 24 ezerre csökkent, rengeteg fiatal elhagyta a várost. Ezért nem Vásárhely a hibás, hanem világpolitika mellett az a szocialista rendszer is, mely a városba csak leányvállalatokat telepített, s melyek a rendszerváltás után elsőként hagyták el a várost. De hibás a Horn Gyula miniszterelnöksége ideje alatti világ is, amikor csak a gabonát, olajas magvakat és fűszernövények termelést támogatták. Ez a makói térség mezőgazdaságának 10 ezer munkanélkülit okozott, ebből ötezren Makón élnek – mondta Mágori Józsefné.