Makó

Dobi Sándor szélmalomharca a makói önkormányzattal


Korom András – Makó

Dobi Sándor Ardics utcai házáról nyár elején már írtunk. Akkor – a szennyvízcsatornázás  – derült ki, hogy mitől ázik az Ardics és a Rigó utcák sarkán álló háza. Akkor bontották fel ugyanis a járda és az úttest közti zöldterületet, s vált láthatóvá, hogy a mélyben lévő zárt csapadékvízgyűjtő betongyűrűi elnyíltak egymástól, s a víz azokból a talajba szivárog. Dobi Sándor szerint ez a víz rongálta meg házát.
A makói férfi korábban bírósági eljárást indított a helyzet miatt, ám hiába  első fokon a Magyar Közút ellen – mondván azé a csatornát rejtő zöldterület, a másodfokú tárgyaláson derült csak ki, hogy a vízelvezető a makói önkormányzaté, mely azt az egykori városi tanácstól örökölte.

Dobi Sándor mutatja, hol húzódik a föld alatt a házában kárt okozó, szétnyílt csapadékvíz elvezető.

Perre ment a makói önkormányzattal is miután panaszával – miszerint a Rigó utcai árokból a rossz járdára átfolyó víz megrongálta a vegyes falú házat – hiába fordult segítségért az városházához. A város végül az addigi föld árkot betonelemekkel béleltette ki, s megcsináltattak a járdát is – pályázati pénzből – Dobi Sándornak pedig 2010-ben végül 343 ezer forint kártérítést ítélt meg a bíróság, igaz a felperes végül ráfizetett az ügyre, mert 400 ezret költött ügyvédre, s 1,5 milliót költött megrongálódott épületrész helyreállítására.
– Nagyon el vagyok keseredve, hiába fizetek helyi adót, a város egyszerűen nem foglalkozik velem – panaszolta. Hozzátette, hogy édesanyja egészsége is ráment már a házzal kapcsolatos izgalmakra.

Májusi képünkön jól látható a szétnyílt betongyűrű. Belefér a panaszos keze.

Dobi Sándor panaszával idén május végén újfent megkereste a makói önkormányzatot, ahol Dobó Annamária a jegyzői iroda akkori vezetője, Siket Tibor, a műszaki osztály helyettes vezetője jelenlétében jegyzőkönyvbe diktálta panaszait. A birokunkba került jegyzőkönyvi másolat szerint kérte, hogy a város bontsa fel a  háza előtt húzódó föld alatti csapadékvíz elvezetőt, s körülbelül 25 méter hossza helyette nyitottat építsen, s térítse meg az önkormányzati tulajdon okozta kárát.

– Amikor a szennyvízcsatorna építők feltárták a vízelvezetőt, akkor kellett volna a városnak lépnie ebben az ügyben. A csatornaépítők mondták, hogy ahhoz ők nem nyúlhatnak, forduljak az önkormányzathoz. Ezért tettem panaszt. Ám hiába vártam, csak mintegy 2 hónappal később küldtek ki hozzám a műszaki irodáról két fiatalembert, akik körülnéztek, majd távoztak. Se jegyzőkönyvet nem készítettek a helyszínen, se fotókat – mondta Dobi Sándor, aki még Ortutay Miklós csatornázási projektmenedzsernek is írt levelet, de az azt sem válaszolta vissza neki, hogy a vízelvezető hibájához az ég egy adta semmi köze nincs.

Ez a jegyzőkönyv készült a városházán még májusban. Azóta sem lépett a hivatal.

A városházát májusban hiába kerestük, hogy mondja el álláspontját, csak azt közölték, hogy folyamatban lévő ügyről nem nyilatkoznak. Most is megpróbálkoztunk szóra bírni az illetékest, de ezúttal sem jártunk szerencsével. Az Ardics utcai ügyben mélyen hallgattak, Egészen pontosan azt írták, hogy az egyedi esetről továbbra sem ad részletes tájékoztatást az önkormányzat.