Hírek

Maroslelei fejlesztések: majdnem kész a csatornázás


A község első embere hozzátette, érdemes minél előbb rákötni a gerincvezetékre, ugyanis a próbaüzem jövő nyárig tart,s addig nem kell egyáltalán szennyvízdíjat fizetnie senkinek. A község az 1,1 milliárdos beruházáshoz az elmúlt két év alatt 63 millió forint pótlólagos támogatást kapott, s most újabb 96 milliót a csatornázás utáni úthelyreállításokra. Ez összesen 160 millió forint kormánytámogatást jelent.

Maroslelén, ahol már csak 4 földes utca van,  lesznek olyan utcák, melyek teljesen új aszfaltburkolatot kapnak, s olyanok is, melyekben csak az átvágásokat foltozzák ki. A teljes útrekonstrukcióra összesen 6-800 millió forintra lenne szükség.
Martonosi György kitért az iskola helyzetére is. Elmondta: a faluházban ugyan van tornaterem, de a mindennapos testnevelés bevezetése miatt égetően szükség lenne egy újabbra az iskola mellett.

Az építkezéshez a község telket és valamennyi önerőt is tud biztosítani. Szeretnének egy műfüves pályát is építeni, az ezzel kapcsolatos pályázatuk a Magyar Labdarúgó Szövetség előtt fekszik.

Díszcsomag a lelei közmunkások által előállított termékekből. Lázár János a miniszterelnöknek is vitt egyet.

A község intézményeit egyébként az utóbbi években fokozatosa felújították, hátra van az óvoda belső felújítása: a szociális blokké, a melegítő konyháé és egy átjáró folyosóra lenne szükség a csoportszobák között.
Az idén 370 milliós költségvetéssel dolgozó önkormányzat a egyharmadát 70 ember közfoglalkoztatására költik el. Az emberek télen is dolgoznak, s termelő munkát végeznek. Martonosi György úgy véli, hogy az előállított termékek piacra jutása érdekében országos adatbázist kellene létrehozni az önkormányzatok között. Ízelítőt a lelei termékekből nem csak Lázár János kapott, de a kormánybiztossal Orbán Viktor miniszterelnöknek is küldtek.

MH