Makó

Lázár János támogatja Maroslele fejlesztési elképzeléseit


Korom András – Maroslele

Orbán Viktor miniszterelnök, a falu 12,5 milliós adósságának átvállalását tartalmazó bizonyságlevelét adta át ma délután Martonosi Györgynek, Maroslele polgármesterének Lázár János. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetésével kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos ezt követő lakossági fóruma elején kiderült, hogy a helyi önkormányzat az utóbbi két év alatt összesen 160 millió forint többletforráshoz jutott a kormánytól, s hamarosan véget ér a falu 1,1 milliárd forintos csatornázása. Az úthelyreállítások után pedig jobb lesz az utak minősége, mint azok a csatornázást megelőzően voltak.

Lázár János adta át a miniszterelnöki bizonyságlevelet Martonosi György polgármesternek.

Lázár János elismerte a maroslelei önkormányzat a helyi közösségért tett eddigi erőfeszítéseit, s biztosította a helybélieket, hogy megpróbál segíteni a helyi templom felújításával kapcsolatban, s támogatja a hétvégi buszjáratok indításával kapcsolatos igényeket is, Ez utóbbi ügyében – ígérte – hétfőn tárgyalni fog a Tisza Volán illetékeseivel. De támogatja a helyi tornaterem építésének kérdését is. Mint mondta, a Belügyminisztérium már felterjesztette az ezzel kapcsolatos igényt.

Lázár János támogatta a leleiek igényeit.

A fejlesztési kérdésekkel kapcsolatban elmondta: Maroslele, a falu szélén elhaladó M43-as autópálya haszonélvezője már most is, hiszen innen immár nem csak Vásárhely és Makó érhető el, hanem Szeged is, de úgy, hogy a helybélieknek nem kell előbb a két említtet szomszédos városba utaznia. Megígérte, hogy a 2013-as pénzügyi maradványpénzből biztosítanak plusz forrásokat a  csatornázás utáni úthelyreállításokra.

Fontosnak tartotta, hogy a 2014-2020 közötti uniós pénzügyi ciklusban Magyarországra érkező 7000 milliárd forintból a helyi életminőség is javuljon, de megerősödjenek a magyar kis- és középvállalkozások. Elmondta: a 2010-es kormányváltás után egy csődközeli országot kaptak, ahol a nyugdíjak kifizetése is komoly gondot jelentett. A válságot úgy oldották meg, hogy megadóztatták az energiaszektort és a bankokat, a rendszerváltás addigi élvezőit, melyek horribilis pénzeket vittel el az országból.

Lázár János elmondta, Brüsszellel sikerült elfogadtatni, hogy a következő uniós ciklusban növekedjenek a mezőgazdasági támogatások. A kormány célja (s ez tükröződik a földtörvényben is), hogy a kis- és középgazdaság és a nagybirtokok aránya megforduljon úgy, hogy az előbbiek aránya elérje a 80 százalékot, s a jelenlegi 270 ezer ember helyett akár 600 ezren is megéljenek belőle. A kormány ingyenessé tesz az öntözővizet, csak annak a földekhez való eljuttatásáért kell a jövőben fizetni, s az is a céljai közé tartozik, hogy a jelenleg a boltokban kapható, olcsó “élelmiszer-ipari szemetet” egészséges magyar termékek váltsák fel.

A fórum résztvevői.

Lázár János nem titkolta, hogy a Csongrád megyei 4. számú választókerületben (melybe beletartozik Makó és térsége, illetve Hódmezővásárhely és térsége) a Fidesz egyéni jelöltjeként indul az országgyűlési választásokon. Ha megválasztják, nem csak a rá szavazóknak, hanem mindenkinek próbál segíteni, ahogy azt Vásárhelyen eddig is tette. Elmondta: sosem akart fővárosi politikus lenni. Azért nem akart Budapestre költözni, mert nem akart elszakadni a választóitól. “Az ember lábának le kell érnie a földre!” – mondta.

Egy lakossági kérdésre ismét nyomatékosította, amit a két nappal ezelőtti csanádpalotai fórumon is hangsúlyosan mondott: a makói kórház fejlesztését személy szerint és politikusként is támogatja. “A betegeket az érdekli, hogy meggyógyuljanak, nem pedig az, hogy a makói kórházat ki működteti, az állam vagy az önkormányzat.” – mondta. Hozzátette: arra törekszik, hogy a makói kórház jó kórház  legyen, az eddiginél is jobb orvosokkal. Úgy vélte, a vásárhelyi és a makói kórházban is bőven van fejleszteni való a színvonalas betegellátás érdekében. De legalább ilyen fontos a háziorvosi szolgálat és a mentőszolgálat megerősítése is. Hozzátette: voltak és lesznek is olyan súlyos esetek, melyeknél a betegek jobb kezekben vannak a szegedi klinikán, mint a két kórház bármelyikében.