Makó

Újabb 570 milliót kap a makói kórház


Korom András – Csanádpalota

Lázár János csütörtök délután adta át Kovács Sándor polgármesternek az Orbán Viktor miniszterelnök által kiállított bizonyságlevelet, amely tanúsítja, hogy a kormány átvállalta a település 67 és fél millió forintos adósságát.

Kovács Sándor és Lázár János a miniszterelnöki bizonyságlevéllel.

Az ezt követő, a Kelemen László Művelődési Házban rendezett fejlesztési fórumon jelentette be, hogy a térség egészségügyi középellátásért felelős makói kórház, melyet stabil, jó minőségű ellátási szint biztosítása érdekében fejlesztenek, újabb 570 millió forintot kap adósságrendezésre. Hozzátette: a kiemelten súlyos, speciális kezelésre szoruló betegeket azonban a jövőben is a szegedi klinikán látják majd el. Az egészségügy fejlesztési érdekében erősítik meg az egyik alappillérnek számító háziorvosi szolgálatokat, illetve az mentőszolgálatot.

A fórumon elmondta: a 2014-20 közötti európai uniós ciklusban 7000 milliárd forint uniós támogatást kap Magyarország, ennek 60 százalékát, azaz 3600 milliárdot a magyar kis- és középvállalkozások megerősítésére fordítják, elősegítve ezzel a munkahelyteremtést, illetve azt, hogy a munkahelyen szerzett jövedelmekből meg is lehessen élni. A maradék 40 százalékot az oktatási körülmények és a közlekedés javítására, valamint a közösségekre fordítják. A közoktatásban olyan körülményeket teremtett a kormány, hogy a szegény családokból származó gyerekek is esélyt kapjanak az elérhető legmagasabb szintű tudás megszerzésére.

Sok helybélit érdekelt a fejlesztési fórum.

Lázár János dicsérte a csanádpalotai közmunka programot, mely 250 emberek ad munkát. Szólt arról is, hogy a kormány szándéka az új földtörvénnyel, nem csak az, hogy meggátolja, hogy a magyar termőföld külföldiek kezére kerüljön, de az is, hogy a földek 75-80 százalékát mezőgazdasági kis- és középvállalkozások műveljék, s minél több család boldoguljon.

– Tudok róla, hogy Csanádpalota szeretne még 67 milliós támogatást a csatornázáshoz, hogy az embereknek kevesebb önerőt kelljen befizetniük, s kellene itt egy tornaterem is. Az előbbinek utána nézek, az utóbbi ügyében pedig arra biztatom az önkormányzatot, hogy induljon a jövőre nyíló tornaterem építési pályázaton – mondta Lázár János. Aki azt is elárulta, hogy ha megtisztelik bizalmukkal a választók, partner és szövetséges lesz minden előremutató dologban, pártállástól függetlenül mindenkin egyformán segít, ahogy tette ezt eddig Vásárhelyen is.