Makó

Groteszk egypercesek a makói könyvtárban


Bojtor Boglárka – Makó

A Tevan Alapítvány célja a Tevan család szellemi örökségének megismertetése, e mellett új köteteket mutat be, és a kortárs írókat is a közönség elé tárja.

– Én is tanítottam tizenéves gyerekeket – mondta Tevan Ildikó, a Tevan Alapítvány elnöke – és tőlük tudom, hogy manapság azért nem divat az olvasás, mert senki sem szeret elővenni több száz oldalas műveket, miközben például várakozik. Többek között ez is oka az Olcsó Könyvtár sorozat újranyomtatásának, amely korábban is nagy sikernek örvendett.

Az előadás egy zenei mű részletével indult, melyben a délután fő témája, a groteszk jegyei felismerhetőek voltak. Bartók Béla zenéjében az ideális és a torz vegyült egymással. Ezután Örkény István történetén és egypercesein keresztül írták körbe a groteszk fogalmát. A műfaj megismerését képek, videók és egypercesek felolvasásával tették könnyebbé, melyekből leszűrhető volt, hogy mindez az össze nem illő dolgokat vegyíti. Ennek ellenére nagyon összetett, a komikum és a tragikum szintén jelen van benne. Létezik vidám és sátáni oldala, utóbbira példa Örkény István: In memoriam dr. K.H.G. egyperces novella. Ezek lényege, hogy tovább kell gondolni, és annyiszor elolvasni, hogy megértsük, ezt az író maga is elárulta olvasóinak.

Zömében diákok vettek részt az interaktív irodalmi délutánon.

A délután alapvető célja, hogy a kortárs írókat népszerűsítse, ezért párhuzamot vont Örkény és Gelléri Andor Endre novellái között. A hallgatóság Tóth Krisztina írásaival is megismerkedhetett. A példák jól mutatták, hogy a kortárs művészek is képesek a furcsának tűnő groteszk 21. századba illő történeteit megfogalmazni.

Képeink a rendezvényről: