Makó

Makói csatornaépítés: ahol eddig romboltak, ezután helyreállítanak


Mint Buzás Péter elmondt: az eredetileg része volt a nettó 14 milliárdos szennyvízberuházásnak a teljes úthelyreállítás, ám a brüsszeli pályázat-elbírálás során ez a tétel kikerült a projektből. Most egy újabb pályázattal sikerült elnyerni a kimaradt összeget. A csatornázás miatt felvágott makói utakat helyre fogja állítani a város. A legfontosabb városi gyűjtőutak aszfaltozását a kivitelező még az idén elvégzi: a záró kopóréteget azonban ezekre is jövőre húzzák rá. A csatornázási munkák záró aktusa az utak és közterületek helyreállítása. A csatornázásnak jövő szeptemberkell teljesen befejeződnie.

Ortutay Miklós projektmenedzser elmondta, az eredeti pályázatban 1,4 milliárd forint szerepelt úthelyreállításra, ebből mintegy 300 millió az ideiglenes helyreállítás költsége. Az EU önerős forrásból most 646 millió forinttal költhetnek többet a helyreállításra, azaz Apátfalva, Magyarcsanád és Makó települések így több mint 1,7 milliárd forintot tudnak az utak és közterületek helyreállítására fordítani. Ez a munka várhatóan a csatornázás kivitelezési sorrendjében valósul meg – tette hozzá.

Aszfaltozás Gerizdesen. Itt már a helyreállítást végzik.

Gerizdes városrészben már folyik az utak helyreállítása, de csak ott lesz teljes a helyreállítás, ahol az utcát hosszirányban vágták fel. Ahol keresztben kellett felvágni, ott ezeket foltozza be a kivitelező. A felbontott bejárókat döccenőmentesre állítja helyre a kivitelező, olyan anyagból, amelyből az eredetileg készült. Pozsgai Péter, a kivitelező Makó OEK Konzorcium képviselője elmondta, ahol nemvolt útpadja, most sem lesz, de az utakat 4-8 centiméterrel megemelik, így azokban várhatóan nem okoz kárt által a pangó viz. A kiemelt padkák elkészítése egyébként 25–30 százalékkal emelné meg a kivitelezés árát.

Elhangzott: az ivóvízjavító program keretében a makói Meskó, Móra Ferenc, és Aradi utca utcában végeznek vezetékrekonstrukciót. Ezekben az út helyreállítással megvárják, hogy az ivóvízprogram kivitelező végezzen.

Buzás Péter arra kérte a makóiakat, ha megérkezik az értesítő levél, kössenek rá a csatornára, ugyanis a próbaüzem ideje alatt a szolgáltatás igénybevétele díjmentes. S számoljanak el az lakástakarék-támogatással az OTP-nél, s decemberig itt azt is jelezniük kell ha az idén még nem tudnak rákötni az csatornára.

Aki nem köt rá a rendelkezésre álló csatornára, annak a törvény szerint talajterhelési díjat kell fizetnie, amely 4-5-ször drágább lesz a szennyvízelvezetés rezsiköltségénél.