Makó

Elkészült az Apátfalva-Makó kerékpárút


Korom András – Makó

Hivatalosan még nem avatták fel, de végre elkészült a Makót Apátfalvával összekötő 7 kilométernyi kerékpárút, mely összesen 340 millió forintba került. az út külterületi szakaszának árát teljes egészében a Közlekedésfejlesztés Operatív Program állta.

A falu belterületén hiányzó részt építésének költségén azonban a helyi az önkormányzat finanszírozza, mely önerőből fizeti ki a 34 millió forintnyi számlákat. A külterületen húzódó bicikliúthoz azért építették meg a vasút után kezdődő belterületi részt is, hogy azt összekössék a már korábban megépült kerékpárúttal.

Az apátfalvi önkormányzat 2011-ben nyert pályázati támogatást erre a beruházásra, s arra számítottak, hogy az építkezés már tavaly elkezdődik. Ám nem így történt, a kivitelező Baranya Aszfalt Kft. az apátfalvi csatornázás csúszása miatt hónapokat késett, ugyanis megvárták, míg elkészül a gerincvezeték a kerékpárúttal közös szakaszon, nehogy az új bicikliutat kelljen az előbbi kedvéért felvágni. Így a bicikliút nem a nyár végére, hanem mostanra készült el.

Az utolsó símítások Makón. Már a korlátot szerelik.

A kerékpárút érdekessége, hogy bár az Apátfalva felől Makóra biciklizők a 43 főút jobb oldalán indulnak, a mezőhegyesi csatornán épített híd után azonban mégiscsak át kell kelniük (egy forgalomterelő szigetnél) az egyébként jelenleg csak egy irányba járható, a nagylaki határállomásig vezető főúton, hogy immár a túloldalon érjenek be, a körforgalmi csomópont közelében a városba.