Makó

Az éjszaka csodáit avatták a JAG-ban – képekkel!


Rója István, a JAG igazgatója idézte fel az 1946-ban érettségizett Szilvásy Nándor emlékét, s hangsúlyozta, mától immár a Weörs Sándor hasonló című verse ihlette műve is jelen lehet egykori iskolájában.

Az alkotóra és a gimnázium egykori neves tanáraira és diákjaira, egykori osztály- és iskolatársként, és az intézmény tanáraként dr. Tóth Ferenc nyugalmazott múzeumigazgatóra emlékezett. Arra a korszakra, melyben a gimnazista lányok még csak tanári kísérettel közlekedhettek az iskolában, s nem beszélhettek a fiúkkal, s amikor Ecsedy tanár úr elindította a művészet rögös útján Szilvásy Nándor gimnáziumi tanulót.

Dr. Tóth Ferenc, a művész osztálytársa emlékezett egykori tanáraikra és diáktársakra.

A Weöres Sándor: Az éjszaka csodái című verse ihlette nagyméretű képet és alkotója munkásságát Feledy Péter művészeti író ajánlotta az avató résztvevőinek és a JAG-os diákok figyelmébe. Felidézte , hogy alkotójuk épp ezen a napon lenne 86 esztendős.
A kép addig maradt a gimnáziumban, míg az méltó helyére nem kerülhet a József Attila Városi Könyvtárban. Az ünnepségen – melyen közreműködtek az iskola mai tanulói és tanára, részt vett az egykori tanárok és diákok mellett Szalontay Ágnes, a képzőművész özvegye is.

További képeink az ünnepségről: