Makó

Komoly célkitűzések a makói Ifjúsági Klub előtt


Bojtor Boglárka – Makó

Az Ifjúsági Klub ötlete 2010-ben az akkori diákpolgármester fejéből pattant ki, aki szabad utat is kapott ennek megteremtéséhez. A vezető személyének állásinterjúját a diákönkormányzat tagjai vezették, hiszen ők dolgoznak vele, így fontos az összhang. A nyári megnyitást követően hatalmas tömeg regisztráltatta magát, közel ötszáz fő. Ma hatszáz tagja van, de az aktív résztvevők száma 80-90 között mozog. Nyáron főként 12-16 évesek, de az iskolakezdés után a 14-20 évesek járnak le a klubba.

Az Ifjúsági Klub a tizenévesek egyik kedvelt helye.

– A hely főprofilja, hogy kulturált, alkohol- és füstmentes szórakozóhelyet teremtsen a fiataloknak, így a szülők is megnyugodhatnak, hogy gyermekük jó helyen van – mondta Mucsi Tamás klubvezető, aki az egyetlen felnőtt, aki lemerészkedhet a fiatalok közé. – Rengeteg programot szervezünk a diákönkormányzat tagjaival, akiknek ez lett a törzshelyük- folytatta. – A csocsón, billiárdon, társasokon és az xboxon kívül előadásokat is hallgathatnak a fiatalok, például névtelen szerencsejátékosokról vagy a matematika érdekességeiről, de volt már disputaképzésünk is, és még vándorkiállításnak is helyet adtunk.

– Jellegzetes ünnepekkor, mint a Halloween vagy a karácsony, bulikat rendezünk. A városi rendezvényeken is mindig részt veszünk, akár főzőversenyről, akár megemlékezésről van szó – mondta Szilágyi Daniella diákpolgármester. – A diákönkormányzat tagjai minden választás után csapatépítő kirándulásra mennek, ezzel megalapozva a jó kapcsolatot a munkához. Szerencsére a városvezetés is partnerként tekint ránk, amire büszkék vagyunk – tette hozzá.

Egy pályázatot már nyertek, egy másik elbírálás alatt áll.

A klub minimális befektetésből indult, de már az újításhoz szükséges pénz a zsebükben van, hiszen elnyerték az Új nemzedék települése címet. Jelenleg két pályázatuk van elbírálás alatt, az egyik lehetőséget biztosít az átköltözésre, a másik pedig egy programcsomag. Ha mindez pozitív elbírálást nyer, létrejöhet a közösségi klub korhatár nélkül, amely magában foglalja majd az Ifjúsági Klubot.
A fiatalokat nem vezeti senki érdeke, mindig olyan célokat tűznek ki maguk elé, amit ők is akarnak, ehhez pedig megkapják a szükséges segítséget a felnőttektől, bár ha összefognak, amiből nincs hiány, akármit meg tudnak valósítani.