Makó

Százezer forinttal jár a makói Galamb József-díj


A díjjal a város méltó módon kíván tisztelegni a kiváló mérnök előtt azzal, hogy a gépészmérnök hallgatók kiemelkedő teljesítményét elismeri, bekapcsolva a várost a mai személygépkocsi gyártás szellemi áramkörébe.
A Galamb József-díj, melyet február 3-án, a Ford gyár egykori főkonstruktőre születésnapján adnak át, egy az általa konstruált Ford T-modell márvány alapja helyezett 1:32-ed arányú kicsinyített kisplasztikája, illetve az azzal járó százezer forint.

Képünkön a makói múzeum T-modellje. Ma is működőképes.

A kuratórium által odaítélendő elismerést az kaphatja meg, aki egyetemi-, főiskolai hallgatóként az előző évben kimagasló, a gépészmérnöki szakma által elismert teljesítményt nyújtott. (A kuratórium a szakmai megítélésnél fontos szempontként veszi figyelembe a Galamb Józsefet jellemző innovativitást, precizitást, hatékonyságot és szülőhazájához való viszonyát). De az is elnyerheti az elismerést az a személy vagy szervezet is aki vagy ami Galamb József munkásságát nem hivatásos kutatóként magas szinten ápolja.
A díjat odaítélő kuratóriumban részt vesz a Galamb család egy tagja mellett egy a város által delegált Galamb József munkásságát ismerő mérnök, a Magyar Mérnöki Kamara Gépészeti Tagozata Elnöke, a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara Elnöke, valamint a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara Gépészeti Szakcsoport Elnöke.

MH