Makó

20 milliót követel Makó Királyhegyestől – perre megy a város


Makó Híradó

A legutóbbi makói testületi ülés egyik napirendi pontja volt az a törvényességi felhívás, melyet a a megyei kormányhivatal küldött a helyi önkormányzatnak. Ebben jelezte, hogy a felek egymás közti elszámolása után – a törvény értelmében – meg kellett volna szűnnie a 2007-ben, a makói, a királyhegyesi, a nagylaki és a nagyéri önkormányzatok által az iskolák működtetésére alapított Makói Közoktatási Intézményfenntartó Társulásnak, melyen keresztül többletforrásokhoz jutottak az önkormányzatok. A társulás működtetése azért vált okafogyottá, mert az általános iskolákat már az állam tartja fenn.

Ballagás a királyhegyesi iskolában. (Fotó: kiralyhegyes.hu)

Mint az a makói testületi ülésen kiderült, a társulás azért nem szűnt még meg, mert a makói önkormányzatnak elszámolási vitája akadt a királyhegyesi önkormányzattal. Makó 20 millió 10 ezer 62 forintot és kamatait követeli a kistelepüléstől. Miután azonban Buzás Péter polgármester többször is hiába tárgyalt Horváth Lajos királyhegyesi polgármesterrel, Makó úgy döntött, polgári peres eljárásban próbálja behajtani követelését.

– Évente összesen 14 millió forintot tudunk költeni a falura, azaz messze kevesebbet, mint amivel Makó szerint tartozunk nekik. Ráadásul a makói önkormányzat 2005 és 2009 közötti időszakra hivatkozik, de ezt mi utólag nem tudjuk befogadni. Akkor lehetne ezt a követelést tudomásul venni, befogadni, ha ez a makói önkormányzat mérlegében hiányként szerepel, és erről határozatot kapunk. Csakhogy ezt 2010 óta hiába kérjük a várostól – mondta hírportálunknak Horváth Lajos. Királyhegyes polgármestere hozzátette:az említett időszakban nem volt éves elszámolás az önkormányzatok között. Mindkét félnek kellemetlen ez az ügy – tette hozzá.
Arra a kérdésünkre, hogy egészen pontosan miből eredhet ez az összeg, nem kívánt válaszolni. Azt azonban elmondta, ha a bíróság esetleg jogerősen Makónak ad igazat, akkor a vagy csődöt kell, hogy jelentsen a királyhegyesi önkormányzat, vagy pályázati segítségért kell fordulnia az összeg kifizetéséhez.
– Soha sem volt elszámolási vitánk senkivel, pedig több társulásban is részt veszünk, de senkinek sem tartoztunk egy fillérrel sem – mondta Horváth Lajos, Királyhegyes polgármestere.