Már tegnap is sokan látogattak ki a makói sírkertekbe, hogy mindenszentek és a halottak napja alkalmából megemlékezzenek ott nyugvó szüleikről, nagyszüleikről, gyermekeikről, s minden szeretett rokonukról. A halottak napja, bár eredetileg a katolikusok ünnepe, mára már felekezetektől függetlenül tényleg mindenkié. A koszorúk és mécsesek ára tavaly óta nem nagyon emelkedett, azért nagyon sokan mégis a saját kertjükben nőtt virágcsokorral érkeztek a temetőbe, hogy azt elhelyezzék rokonaik seprűvel, vízzel, és kis kapával rendbe hozott nyughelyén.

Sokan tették rendbe szeretteik sírját.

Igaz, nagy meglepetésünkre a római katolikus temető bejárata közelében nem csak a két virágbolt üzemelt, de egy édességeket és ropogtatót kínáló mozgóárus is.

– Rendszeresen, nem csak ilyenkor jövünk ki a szüleimhez és a nagyszüleimhez. Mindig azt tapasztalom, hogy rend van a temetőben, nem gazododnak el még  a régi sírok sem. Még az urnafalon sem lógnak az elszáradt koszorúk, virágok – mondta Varga Istvánné. A nyugdíjas asszony szavait többen is megerősítették, így Látos Ferenc és felesége is azzal, hogy sajnos nagyon sok a lopás a sírkertben. Mostanában elsősorban a kiültetett virágokat viszik el a tolvajok.

A szépen rendben tartott sírkertbe ma is folyamatosan érkeztek az emberek, várhatóan a legtöbben azonban majd csak sötétedés után lesznek, s akkor milliónyi lángocska lobog majd a mécsesekben az ott nyugvók lelkéért.
A görögkeleti sírkert reggel 7 órától addig tart nyitva, míg igény van rá, a református ótemető reggel 8 órától sötétedésig látogatható. A többi sírkert az ilyenkor szokott rend szerint látogatható.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest