Korom András – Makó

Molnár László képviselő hozta ismét szóba a makói kórházügyet, mégpedig a mai ülést nyitó polgármesteri beszámoló alatt. A szocialista képviselő, aki a kórházintegráció elleni aláírásgyűjtés egyik kezdeményezője volt, azt mondta: Makónak kórház ügyben több kell a jelenlegi állapotnál, azaz szükséges van önálló gyerekosztályra, ugyanis a járásban lévő kistelepülésekről nehéz bejutni a vásárhelyi kórházba, s az már nem biztos, hogy aznap egyáltalán hazajutnak, akiknek nincs autójuk. A képviselő párhuzamot vont az egykori Hódgép – Makói Gépgyár, a Hód-Csillag Tsz és a makói Úttörő Tsz fúziói, illetve az egykori makói Hódiköt telephely sorsa között. Azt mondta, ahogy ezek a rendszerváltáskor mind megszűntek, ahogy az általa Hód-kórháznak nevezett makói kórház is meg fog. Bejelentette, hogy több ezer ember írta már alá a kórházintegráció ellen tiltakozó gyűjtőíveket.

Molnár László képviselő hozta szóba ismét a kórházügyet, majd azt mondta, nem bántó szándékkal szól.

A képviselő érzelmekkel átfűtött mondanivalóját aztán némileg helyre tették a többiek. Az Úttörő Tsz ügyében Gál Sándor képviselő és Buzás Péter polgármester is elmondták, hogy azt három makói tsz sem akarta annak idején átvenni.
A Hódgép és a Hódiköt pedig akkor építette le makói telephelyeit, amikor a rendszerváltás idején már nem tudták azokat (majd önmagukat sem) fenntartani.

Az ellenzéki oldalon ülő Gál Sándor szerint természetes, hogy a kórház ügye a választások közeledtével politikai síkra tolódik. Úgy vélte azonban, hogy – bár a makói egészségügyi ellátás leépítésének jegyei megjelentek -, s a makói kórházügyet az eddiginél nagyobb empátiával kellett volna kezelni. – Almási István vásárhelyi polgármester makóiakhoz eljuttatott levele engem is meglepett – tette hozzá.

Sánta Sándor fideszes képviselő arról szólt, hogy ha a a kormány nem államosítja az ország kórházait, akkor azt a profitérdekelt magántőke teszi meg. Az integráció anyagi előnyéről szólva megjegyezte: gyermekosztályra szerinte is szükség van a makói kórházban. A kórház működésével kapcsolatos javaslatait tartalmazó levelét el is küldte Kallai Árpád főigazgatónak, ebben többek közt a gyermekosztály alapítványi támogatását jelölte meg. – Nem igaz, hogy a makói kórház megszűnik – reagált a baloldalon hangoztatott véleményekre. Molnár László erre azzal reagált, hogy nem bántó szándékkal szólnak kórház ügyben.

Gál Sándor képviselő szerint természetes, hogy a kórház ügye a választások közeledtével politikai síkra tolódik.

A vitát Siket István (PSZM Makó) zárta le azzal, hogy Makó és Vásárhely között nincsen semmi probléma. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kórházintegráció nem vásárhelyi, hanem kormányzati döntés volt.

Buzás Péter polgármester megjegyezte: – Nagyon tisztelem Almási Istvánt, Vásárhely polgármesterét, sajnálom, hogy olyat lépett, ami polgármesterek közt nem szokás. Majd hozzátette: Almási levelét nem kívánja kommentálni. A kórház ügyéről szólva elmondta: ugyan a sajtóból értesült, hogy Kallai Árpád orvosigazgatót nevezett ki az élére, de az nem derült ki, hogy az milyen hatáskörökkel rendelkezik, s vajon tiszte-e a makói önkormányzattal tartani a kapcsolatot. Véleménye változatlan, az integrációnak anélkül kellett volna lezajlania, hogy a makói kórház elvesztette volna önállóságát.

Buzás Péter nem kívánta kommentálni Almási István makóiaknak írt levelét.

Majd a téma végszavaként az integráció hátrányaként hozta fel példának, hogy míg a makói kórház 490 milliót, addig a vásárhelyi 1,8 milliárd forint pályázati pénzt nyert. Szerinte a járóbeteg ellátás tervezett fejlesztése nem a kórház fennmaradását vetíti előre, azt a műtőblokk fejlesztése garantálná inkább.

Jámbornét ismét köszöntötték


A testületi ülés elején köszöntötték Jámborné Balogh Tündét abból az alkalomból, hogy augusztus 20-án a Nemzeti Színházban rendezett ünnepségen Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést.

Jámborné Balogh Tünde.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest