Hírek

Csak az egészségügyi ellátás színvonala érdekli a makóiakat


 

Korom András – Makó

– A kórházintegráció ellen indított aláírásgyűjtés csak amolyan politikai szemfényvesztés, csak arról szól, hogy a makói szocialisták politikai tőkét kovácsoljanak a hangulatkeltéssel. Erre pedig nincs szükség. Csak arra, hogy zavartalanul folyjék a betegellátás a kórházban és a rendelőben is – fogalmazta meg véleményét a rendelő előtt a helybéli Lakatos Ferenc. – Sokat megéltem már, de ilyen szemfényvesztés még Rákosi alatt sem volt, vagy legalábbis nem emlékszem rá – tette hozzá.

A nyugdíjas férfi ezzel a markáns véleménnyel válaszolt arra a körkérdésünkre, mellyel a makói kórházhoz, rendelőintézethez érkezőket vagy onnét távozókat szólítottuk meg. Tizenhárman álltak meg, hogy elmondják véleményüket, csak egyikőjük szerint volt fontosabb a politika, mint a gyógyítás.

– Akinek egy csöpp esze van, az jól látja, hogy tökéletesen fölösleges volt a – helyi tévében vagy ötször megismételt – kórházfórumon ostorozni a kórház főigazgatóját, hogy miért nincs bőrgyógyászat, miért nem makói a helyi vezető. Úgy tudom, hogy az orvosok jó része is Szegedről jár ide dolgozni hosszú évek óta. Akkor már azt is számon lehetett volna kérni Kallai doktoron, hogy miért nem makóiak a Makón dolgozó orvosok? – mondta Palkovics József. Hozzátette: különben is már működik a rendelőben a bőrgyógyászat, az orvosigazgató is helybéli lett. – Idő kellett hozzá persze, de az is érthető, hogy mi betegek mindent azonnal akarunk. A polgármester minden fórumon azt mondja, hogy tűrjünk a városi csatornázás miatt. Kórházügyben azonban nem intett senkit türelemre – mondta.
– Tőlem akár a Marsról is járhatnak Makóra dolgozni az orvosok, nekem csak az számít, hogy rendes ellátást kapjak. Persze, lehet, hogy ha ideggyógyászati kezelés alatt állnék, már megválogatnám, hogy engem csak szőke, kék szemű, szemrevaló, huszonéves doktornő gyógyítson – válaszolt viccesen kérdésünkre Márton László, felesége hangos kuncogása közben.

Gyógyulni akarnak a betegek.

Tarnai Ferencné szerint is fölösleges az embereket felizgatni. – A makói kórház már száz évnél régebben is fennáll, s száz év múlva is működni fog. Kár emiatt akár Kovács, akár Molnár képviselő uraknak heccelniük a népet, persze tudjuk, jövőre választások lesznek, kellenek a szavazatok.
– Többször volt már a rendszerváltás óta, hogy veszélybe került a makói kórház fennmaradása, egyszer, vagy tíz éve tüntettünk is miatta. Még a polgármester is jelen volt. Hallom, hogy most erre nincs szükség, nekem legalábbis azt jelenti, hogy nem kell, ha már egyszer jövőre vagy félmilliárdból fejleszteni fogják – mondta Fekete Sándor. – Persze tudom, mi makóiak csak azt hisszük el, ami már megtörtént. Ha még csak mondják, hogy majd lesz azt nem is akarjuk elhinni, ha pedig már megvan, azt meg ócsároljuk.

Egyetlen embert találtunk, aki szerint a kórház körüli politikai felhajtás fontosabb, mint az, hogy működjék benne a gyógyító munka. A véleményéhez  nevét nem adó asszony szerint a makói szocialisták jól teszik, hogy felhajtást csináltak a kórház ügyéből, mert azzal (és csakis ezért teszikb- mondta) szavazókat gyűjtenek maguknak.