Makó

Koszorúzások a makói városi megemlékezésen


Bojtor Boglárka – Makó

Fazekas Lajos emléktáblájának koszorúzásán az egész Fazekas család megjelent, a volt rendőr-őrnagynak már négy unokája és kilenc dédunokája van. Dr. Keczer Tamás, Makó díszpolgára saját élmnyeit osztotta meg a közönséggel, majd Fazekas Judit, a néhai rendőrkapitány legidősebb unokája is megemlékezett Fazekas Lajosról. Ő egy igaz mesével készült, így talán a dédunokák is vissza tudnak majd emlékezni soha nem látott dédnagyapjukra. Judit elméjében éberen jelen vannak még a közös vacsorák emlékei és az ott történt dolgok, melyeket mind megosztott a közönséggel.

Fazekas Lajos leszármazottjai is részt vettek a megemlékezésen.

A délelőtt folyamán az emlékezők koszorúzást tartottak a Forradalmi Ifjúság és Institóris Ildikó – az ’56-os forradalom makói diákmozgalmainak lelke – és a makói fiatalok emléktábláinál is. A legnagyobb közönséget a tizenegy órakor kezdődő megemlékezés vonzotta a Csanád vezér téri  kopjafákhoz.

Buzás Péter köszöntőjében külön kiemelte, hogy a Fazekas család ismét tiszteletét tette Makón. A város polgármestere szerint ez az évben a harmadik nemzeti ünnepünk, mégis sokak számára az első számú lehet, hiszen a nemzeti összefogás szükségességére hívja fel a figyelmet.

Marosvári Attila ünnepi beszédében szintén a tömegben rejlő erőt jelentőségét hangsúlyozta. 1956-ban senki sem maradt közömbös, soha ennyien nem vettek részt a közérdek kialakításában. A FISZ tevékeny szerepet játszott az új politikai berendezkedés kialakításában. Makón a tüntetések ellenére mégis megmaradt a köznyugalom köszönhetően Fazekas Lajosnak, aki a forradalom oldalára állt. E miatt a döntése miatt, azonban később meghurcolták – emelte ki.
– A forradalom emléke lassan halványulni látszik, pedig a demokrácia egy lassan növekvő növény, amit ápolni kell ehhez demokraták is szükségesek, akik nem félnek a hatalomtól – mondta Marosvári Attila, aki szerint a megemlékezést egy lélekbehatoló felkiáltójel, ami arra emlékeztet, hogy még nem fejeztük be a munkánkat.

Az ünnepi beszédet a Návay Lajos Szakképző Iskola diákjainak színvonalas műsora és a koszorúzás követte.

Képriportunk a megemlékezésről: