Makó

1956 példájáról a makói megemlékezésen


Ma délután a makói Kossuth-szobornál rendezett ünnepségen emlékeztek meg a helyi Fidesz szervezet tagjai és szimpatizánsaik az 1956-os forradalomról. Az előzményeket nagy Imre miniszterelnök 1953-as kormányprogramjától a forradalom kitöréséig, majd a szabadságharc történéséig Virágh Dániel és Pécsi Réka, a Galamb József Mezőgazdasági Szakközépiskola diákjai idézték fel.

A Galamb szakközépiskola diákjai idézték fel a forradalom emlékét.

A makói forradalom egy legfontosabb helyszíne volt a Kossuth-szobor, ahol most az ünnepséget rendezik, hiszen a többi helyszínről fokozatosan kiszorította őket a helyi önkormányzat, mely a hangosításhoz szükséges áramot sem akarta biztosítani – kezdte emlékbeszédét Mágori Józsefné országgyűlési képviselő.
– De megoldottuk az áramellátást, s remélhetően a 2014-es választás erre a helyzetre is megoldást jelent majd – mondta. Felidézte, hogy a világtörténelmet író napok, azaz az ’56-os forradalomban 1848 után ismét megszületett a nemzeti egység. Csak kevés árulója volt, mint a forradalmat szovjet tankokkal eltipró Kádár János és Erdei Ferenc. A kommunisták pusztulást hoztak az országra, megbocsáthatatlan bűnt követve el saját népük ellen.

– A hatalom félt a forradalom szótól, március 15-től, október 23-től, de még az ifjúságtól is. Az 1989-es rendszerváltás után azonban nem történt meg az elszámoltatás, a bűnösök ma is jó nyugdíjjal, az áldozataiktól elvett házakban élnek – hangsúlyozta, majd utalt arra, hogy az Orbán-szobor ledöntői is csak rombolni tudnak.

Mágori Józsefné: “Ki kell állnunk a polgári Magyarország mellett!”

– Ahogy kiálltunk a polgári Magyarország mellett 1956-ban, 2006-ban, úgy kell kiállnunk mellette 2014-ben is – utalt a soron következő választásokra beszédében Mágori Józsefné.

Janicsek Roland énekét követően a megemlékezők koszorúkat helyeztek el és mécseseket gyújtottak a Kossuth-szobor talapzatánál.

A megemlékezés képekben: