Hírek

Roncsvágóval is dolgoztak a földeáki tűzoltók


Balogh Róbert – Földeák

Csak a szolgálat érdekében, és kizárólag a forgalmazás szabályainak betartásával szabad használni majd azt a rádiókészüléket, amely az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz benyújtott és megnyert pályázat eredményeként érkezik az egyesülethez – mondta el az oktatás során Balogh Róbert tűzoltó őrnagy, a Makói Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka, ismertetve a készülék felépítését és a programozás alaplépéseit. A berendezés lehetőséget teremt arra, hogy a hivatásos és önkéntes egységek között a beavatkozások során közvetlen kommunikációs kapcsolat jöjjön létre.

A képzés témája a téli felkészülés volt. A parancsnok felhívta a figyelmet a tűzoltó jármű ablakmosó- és hűtőfolyadékának ellenőrzésére és szükség szerinti cserére, valamint a lengéscsillapítók, fékek és gumik állapotának vizsgálatára, amelyek mind az időjárás változásával még jobban befolyásolják a féktávolságot. A hideg beköszöntével még alaposabban ellenőrizni kell a szivattyúk és tömlők víztelenítését, míg a beavatkozások során a gondoskodni kell a víz folyamatos áramoltatásáról, hogy nehogy befagyjon, és ezzel lehetetlenítse el a tűzoltást, és egyúttal jelentős kárt tegyen az eszközben.

Munkában a földeáki önkéntes tűzoltók.

A Földeáki Önkéntes Tűzoltó Egyesület fűtött szertárral rendelkezik, így a riasztásokon kívüli időben nem fenyegeti a fagy a járművet, mindennek fenntartásában szintén az OKF-es pályázat nyújt anyagi támogatást. Balogh Róbert felhívta a figyelmet arra is, hogy a téli időben a rétegesen öltözzenek a bevetésre indulók, vigyenek magukkal váltóruhát, illetve a szeren legyen pokróc, hogy a hideg ellen védelmet nyújthassanak a mentett személyek részére.

Az oktatás második részében a Makói Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság műszaki mentőszerét ismerhették meg a földeáki önkéntesek, akik a szer személyzete és a makói tűzoltóparancsnok felügyelete mellett egy-egy fogást ki is próbálhattak a hidraulikus feszítővágó és a korongos roncsvágó alkalmazásával.

A gyakorlat, képekben:

Fotó: Földeáki ÖTE